Läs senare

14 nya spel i tufft test

TestAtt spela spel i förskolan är bra på många olika sätt och har man tur hittar man ett spel som handlar om det man arbetar med just för tillfället. Det var precis vad som hände på Trollbäckens förskola i Glimåkra som hade bajs-tema.

07 Dec 2016
14 nya spel i tufft test
Sally, Freja och Gunnar spelar Bajsspelet. Förskollärare Therese Bejvel är med.
Sally, Freja och Gunnar spelar Bajsspelet. Förskollärare Therese Bejvel är med. Foto: Stefan Sandström

– Det började med att vi var på teater och någon i pjäsen fick bajs i håret, berättar Therese Bejvel. Sedan lånade vi en bajsbok på biblioteket, tog reda på var bajset tar vägen när man spolar ner det i toaletten och så har vi sjungit bajs-sånger. Vi har också varit ute i skogen och letat efter kaninbajs. Och så kom Bajsspelet till vår avdelning. Som på beställning.
Bajsspelet blev en stor succé bland barnen, det var spelet de valde att spela först. Bajs är kul. Det var också bra för barnen vars svenska inte är så bra, prutt­ljud låter ju likadant på alla språk. Än har barnen inte tröttnat men pedagogerna börjar så smått känna att det kanske är dags att gå vidare till nästa tema.

På Ängens förskola i Mariefred har Susanne Lundgren och barnen på avdelningen Citronfjärilen gjort ett spelprojekt av speltestet. De pratade om spelen innan de kom och bestämde att man skulle samarbeta och tillsammans testa om de fungerade i förskolan eller inte.

– Guldjaktenspelet var spelet som blev populärast hos oss, berättar Susanne. Även barn som aldrig vill vara med och spela spel ville vara med när vi spelade detta spel med Bamse och hans vänner. Halvans bingo var också ett populärt spel i Mariefred.

Efter avslutat projekt skulle barnen själva få bestämma över spelen. En slags träning i ansvarstagande och att vara rädda om spelen. Det kan ju hända att delar försvinner eller går sönder i spelen. Spel gjorda i trä fungerar bra i förskolan. Hållbarhet är en viktig faktor i bedömningen av hur väl spelen fungerar i förskolan. Spel av hög kvalitet håller längre. Många kartonger är för tunna och går sönder. Det är svårt att förstärka en kartong, däremot är det lätt att laminera tunna kort för att de ska hålla längre.

Fördelar med att spela sällskapsspel

  • Tränar turtagning
  • Övar matematiska begrepp
  • Tränar finmotorik
  • Lär barnen färg och form
  • Emotionell utveckling
  • Lär barnen ta hänsyn
  • Social träning
  • Koncentration
  • Perceptionsförmåga

Susanne Jansson på avdelning Mumindalen på Sunnanå förskola i Skellefteå får spelen att hålla länge.

– Vi förvarar spelen utom räckhåll för barnen, i deras nivå finns i stället en bild på spelet. När de vill spela ett spel väljer de bland bilderna och kommer till oss, berättar Susanne. När de får spelet får de också ansvar för spelet, att alla delar hamnar i kartongen och att spelet kommer tillbaka till sin plats efter avslutat spel.

– Det försvinner sällan saker från spelen när man gör så, menar Susanne. Det blir något extra när de får ta eget ansvar för materialen på det här sättet. Både vi pedagoger och barnen vill ju ha sakerna kvar. Det är också bra för ansvarstagandet smittar av sig även på andra områden, barnen blir automatiskt mer försiktiga med leksaker som de fritt kan gå och hämta och leka med.

Speltest

Guldjaktenspelet

bamseguldjakten(Kärnan)

Från 5 år

2–4 spelare

Pris 349:-

Betyg 4

Kul och lite klurigt spel där barnen dyker efter guldklimpar. Lite strategi på lagom nivå när barnen får välja nivå själva, spelet är spännande då det svänger fort vem som ligger först. Klisterlapparna på tärningen lossnar snabbt i kanterna, det känns som att de har lite fel storlek. Barnen kan spela själva efter några omgångar.

Ap-bingo

apbingo(Egmont Kärnan)

Från 5 år

2–4 spelare

Pris 349:-

Betyg 4

Bingo med eller utan bajs. Enkla och lite mer komplicerade regler, vilket gör att spelet lätt kan anpassas efter barn­gruppen och vara enklare eller lite svårare. Det går också att variera speltiden på spelet. Fyra spelbrickor för fyra spelare, men det går bra att spela i lag också. Roligt spel tycker både barn och pedagoger.

Mamma Mu & Kråkan Yatzy

mammamuyatzy(Rabén & Sjögren)

Från 4 år

1–4 spelare

Pris 103:-

Betyg 2

Yatzy fast i stället för vanliga tärningar är det bilder på Mamma Mu och hennes vänner. Lite krångligt för barnen att förstå värdet när det är kossor och inte prickar. Hade varit bättre med vanliga tärningar.

Kanin Hop Hop

kaninhophop(Lautapelit)

Från 3 år

2–5 spelare

Pris 259:-

Betyg 4

Alla barnen väljer en färg och får plocka kaniner när de slår sin färg på tärningen. Ibland får man ge kaniner till sina medspelare. Flest kaniner på slutet vinner spelet. Jätte­rol­igt spel som tränar matematiska begrepp. Fin kvalitet på alla delar i spelet, förutom kaninhålet som hade kunnat vara lite stadigare.

bakjaktenBakjakten

(Rabén & Sjögren)

Från 6 år

2–4 spelare

Pris: 156:-

Betyg 5

Först väljer spelarna vilken kaka de vill baka, sedan går spelet ut på att samla ihop ingredienserna till kakan. Enkla regler och spelet går snabbt att spela. Barnen spelar själva efter en första introduktion. Stort plus för att reglerna är tryckta på förpackningen. Bra kvalitet på spelet. På förskolan bakade vi inte kakorna på riktigt men hemma kan det vara skoj att baka kakorna när man samlat ihop de riktiga ingredienserna i köket.

Lotto Ord & Bild

lottoordobild(Egmont Kärnan)

Från 4 år

2–4 spelare

Pris 129:-

Betyg 4

Bingo med ord och färg för de barn som inte kan bokstäver än. Bra och hållbar kartong och lagom lång speltid. Ett bra och enkelt spel. Minus är att en del ord är svårstavade/ljudstridiga, till exempel sked, dusch, tjur. Hade varit mer pedagog­iskt om barnen kunnat ljuda fram orden. Roligt för femåringarna som är på väg att lära sig att läsa.

Bajsspelet

bajsspelet(Nicotext)

Från 3 år

2–9 spelare

Pris: 249:-

Betyg 3

Ett spel där spelpjäserna är olika slags bajs, man förflyttar sig runt spelplanen och den som först blir ”nedspolad” i toalettstolen vinner. Under spelets gång får man bland annat göra pruttljud, vilket var mycket populärt. Minus för kvaliteten på delarna i spelet, de kunde ha varit bättre. Ett stort plus till formgivaren, som tryckt spelreglerna på insidan av locket!

Piratjakten

priatjakten(WOW Entertainment)

Från 4 år

1–6 spelare

Pris 279:-

Betyg 1

Alldeles för svårt för förskolebarn, barnen skulle spela till­sammans mot sjörövarna – det är roligt och annorlunda. Men det var jättemånga saker och många moment, barnen tappar fokus. Svåra och krångliga regler och svårt för barnen att hålla isär alla moment. Passar inte i förskolan.

Memento

memento(ALGA)

Från 3 år

2–6 spelare

Pris: 156:-

Betyg 3

Jättestora runda fotografier av djur som sprids ut i ett stort rum eller lekhall. Eller ute om det inte regnar eller blåser. Memory med stora bilder, 22 cm i diameter. Kul, om man har platsen. Mindre bra om man har dåligt med utrymme i förskolan.

Det lilla tåget

detlillataget(Tactic)

Från 4 år

2–4 spelare

Pris 429:-

Betyg 4

Fint spel i trä där barnen ska plocka upp bagage från fyra stationer. Krävs introduktion och att en pedagog är med för att hjälpa barnen med reg­lerna. Lagom lång speltid. Kul att man kan använda en app i spelet. Minus för tåget som tappar sin vagn när barnen flyttar det.

BamseMix

bamsemix(Egmont Kärnan)

Från 4 år

2–6 spelare

Pris 179:-

Betyg 3

Spelet går ut på att sätta ihop huvud, kropp och ben till så många hela figurer som möjligt. Enkla regler. Lite svårt för barnen att få ihop hela figurer, lättare om man inte använder sig av alla figurer i varje spelomgång. Bra kvalitet på spelet och barnen känner igen de färgglada figurerna.

Mamma Mu & Kråkan Bingo

mammaubingo(Rabén & Sjögren)

Från 3 år

1–4 spelare

Pris 180:-

Betyg 4

Barnen samlar bilder till sina bingo-brickor. Fina tydliga bilder som barnen känner igen. Rolig snurra som bestämmer vilken bild barnen får ta. Snurran kärvade dock lite för oss, den var lite svår att snurra. Enkla regler, inte helt tydliga bilder men det innebar en utmaning när barnen fick tänka till vilken bild de skulle plocka.

Bamse Fånga bollarna

bamso(Egmont Kärnan)

Från 3 år

2–4 spelare

Pris 179:-

Betyg 5

Bollar ska plockas bort från spelplanen med hjälp av färgtärning. Roligt och enkelt spel som barn i alla åldrar tyckte om och kunde spela tillsammans. Kul, det är inte alla spel som både 2-åringar och 5-åringar gillar. Att spela tillsammans dessutom. Bra färgträning för de yngsta. Ett jättebra spel!

Halvans bilbingo

halvsansbingo(Rabén & Sjögren)

Från 3 år

1–4 spelare

Pris 180:-

Betyg 5

Enkelt och fint spel där barnen snurrar fram bilder till sin bingo-bricka. Enkla regler, barnen kan vara med när man öppnar spelet första gången och det går snabbt att spela. Bilderna är tydliga och lättförstådda. Ett perfekt spel för förskolan.

 

Förskolorna som varit med och testat spel: Pumpans förskola i Solna, Sunnanå förskola i Skellefteå, Trollbäckens förskola i Glimåkra och Ängens förskola i Mariefred.

Rösta

Vad har du gett för nyhetslöfte?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin