Ingår i temat

Äggande ögontema

04 Dec 2017
Foto: Shutterstock

Det började med ett märkligt fynd. Förra hösten hittade barnen på avdelningen Kristallen på Henriksdals förskola i Nacka ett vanligt hönsägg i skogen. Hur hade det hamnat där? Ägget, som låg kvar en tid, fascinerade barnen och förskollärarna hakade på intresset. Bland annat lånade de boken Ägget av Lennart Hellsing.

På ett av uppslagen i boken finns bilder av olika ögon som ledde till nya tankar. Det blev starten på ett tema om ögon som fortsatte hela våren.

I ögontemat undersökte barnen sina egna och varandras ögon, jämförde och letade likheter och olikheter i speglar och med kamera. De har kommit på lekar, gjort en ögonsång och skapat ögon i olika tekniker, digitalt såväl som med kartong, kolkritor och färg.

Efter tips från föräldrarna skaffade förskolan en modell av ett öga så att barnen kunde studera ögats beståndsdelar närmare.

– Litteratur är en viktig del av vår verksamhet och en bra igångsättare, den väcker fantasi, förståelse och föreställningsförmåga, den är språkutvecklande och full med fakta – ja, vi kommer åt väldigt mycket i läroplanen via litteraturen, säger Maaret Lindh, förskollärare på Kristallen.

Vad är det bästa som hänt på jobbet under 2017?