Alla pratar om det

09 Sep 2015

Vi har ju alla våra knasigheter. En av mina är att jag – på riktigt – älskar att springa riktigt långt. Nu ska jag snart vara med på ett maraton och för att förbereda mig var jag i helgen ute på en rejäl runda, nästan tre timmar. Det var soligt och helt underbart. Jag hade vatten och lite extra energi i form av jordnötter och russin med mig och jag lyssnade på ljuden från naturen och på ett par sommarpratare. Avkoppling, påfyllning.

Eller? För när jag läser detta nummer blir jag tvungen att fundera lite. En ständigt aktiv livsstil kan vara ett sätt att lura sig själv och undvika att ta tag i problem. Det säger psykiatrikern Leif Rasmusson som är intervjuad under vinjetten Vuxenvardag. Ibland är det mest hälsosamma man kan ta sig för att göra absolut ingenting, menar han. Tur kanske att jag landade i soffan, still som en sill, hela söndagskvällen.

Förutom Vuxenvardag bjuder vi på en massa annan intressant läsning. Till exempel presenterar vi den första av tre artiklar i en serie om arbetsmiljö. Första delen handlar om buller och om hörselproblem, som många förskollärare tyvärr drabbas av.

Tidningens tema tar upp en klassiker – att arbeta med bygg och konstruktion. Men den här gången skriver vi om det på ett nytt sätt. Vi har besökt förskolor som blandar den digitala och analoga tekniken. I stället för att se digitala verktyg som något vid sidan av det andra som ska göras i förskolan, så jobbar de med digitalt och analogt bygge samtidigt.

Till slut kan jag inte låta bli att konstatera att nu pratar i stort sett alla om barngruppernas storlek. Skolverket har som vi tidigare berättat fått i uppdrag att ta fram riktlinjer för hur stor en barngrupp kan vara. Regeringen satsar extra pengar för att minska barngruppernas storlek. Och det finns stöd för tankesättet även inom oppositionen, moderaterna kom med ett utspel i somras där de lovade ytterligare pengar för samma ändamål.

Vi vet ju att det inte är det enda som påverkar kvaliteten i förskolan, det är mycket mer komplext än så. Men nu talar faktiskt många om att det trots allt kan ha betydelse. Forskare, politiker och nu senast Skolinspektionen som har gjort en så kallad flygande granskning.

Granskningen visade att i 85 procent av förskolorna bedömdes barnen få sina behov av trygghet och välmående tillgodosedda. Men i var sjätte förskola fanns det brister i personalens uppmärksamhet och tillsyn. I vissa fall kan det ha berott på att grupperna är för stora, enligt Skolinspektionen.

Granskningen innehöll också enkäter. Ett svar från en förskollärare lyder så här:

”Jag känner mig praktiskt taget frustrerad varje dag. Jag kan inte utnyttja min kompetens. Jag hinner inte se varje enskilt barn och det oroar mig vad det har för effekt på barnen.”

Så ska det ju absolut inte behöva vara. Jag vill tro att den pågående diskussionen om de stora barngrupperna inte stannar vid ord. Mindre snack och mer verkstad.

Det är dags för en förändring.

Vad har du gett för nyhetslöfte?