Alla såg en katt

Alla såg en katt

Brendan Wenzel

[Känguru förlag]

0 – 3 år ”Katten vandrade genom världen, med morrhår öron och tassar… och barnet såg en katt.” Så börjar berättelsen om kattens möte med en rad olika karaktärer. Boken känns som en hyllning till nyfikenhet, fantasi och inlevelseförmåga. Författaren leker med tanken på hur olika djur ser på en katt utifrån sina perspektiv. Illustrationerna låter oss titta på katten genom fiskens, humlans, maskens och fladder­musens ögon och även barnets. Alla djuren ser en katt, men ser de samma sak? Vad får hunden i blicken när hen ser en katt och hur skiljer det sig från musens upplevelse av mötet med katten?

Den här leken med perspektiv fängslar, fascinerar och leder till samtal. Med loppans hjälp får vi krypa riktigt nära katten på ett pälsstrå och genom fågelns perspektiv får vi se katten som en liten, liten del av den stora världen. Vad händer om vi zoomar in och ut på fler företeelser i vår omvärld, hur ser ett äpple ut ovanifrån och från sidan? Kan det avbildas på olika sätt? Det är helt klart en bok som passar förskolans yngsta barn, men också de äldre. Där går det att bygga vidare på djupare och mer utmanande frågeställningar kring hur perspektiv avgör vad vi ser och hur vi ser.

Vad är det bästa som hänt på jobbet under 2017?