Att vara bästis med ett spöke

04 Dec 2017

Ett spöke sover över

Text: Mårten Melin och Hanna Granlund

[Rabén & Sjögren]

F-klass Tänk att du har ett spöke som kompis, kanske det låter konstigt men man kan fortfarande göra det som kompisar gör. Som att sova över hos varandra. Fast det blir lite svårt att förklara för mamma att kompisens föräldrar är döda.

Ett spöke sover över ingår i en serie som heter Spöksystrar. Man kan läsa alla böcker som fristående, men har du läst en vill barnen höra flera. Hade den här boken varit en låt hade den varit en hit. Den blev väldigt populär i barngruppen jag läste den för. Så populär att de ville höra nästa bok, som tyvärr inte kommit ut ännu. Så då fick vi låna del 1 och 2 på biblioteket i stället.

Nilas kompis Maj är ett spöke och de går i samma klass. En dag hör Maj andra kompisar prata om att sova över hos varandra och då föreslår Maj att hon kan sova över hos Nila. Kvällen börjar med att de är på Nilas rum och spelar kort. Sen ska de titta på tv men Nilas mamma tittar på nyhet­erna. Då händer något underligt mitt under nyheterna, nyhetsuppläsaren säger att det är dags att slå över till barnkanalen. Hur gick det till? Att ha en spökkompis kan alltså vara lite annorlunda, ett spöke kan göra sig osynligt och vara i någon annans kropp. Kan ju vara en fördel ibland när vuxna inte gör som man vill.

Bokens illustrationer är tecknade i svartvitt med många detaljer. Bilder fångar alltid barnen vid högläsning.

Vi läste del 3 först och då blev det lite annorlunda att läsa del 1, vi fick svar på en del frågor och kunde också skratta åt saker som vi visste skulle hända senare.

Barnen tyckte att den var så bra för att de kanske känner igen sig, den visar att spöken är vanliga människor med den skillnaden att de är döda. Det här spöket vill inte skrämmas men har egenskaper som alla andra inte har. Som det faktiskt är i samhället, alla fungerar på olika sätt, har olika egenskaper som berikar samhället.

Boken belyser också vänskap och hur viktigt det är att ha kompisar.

Vad har du gett för nyhetslöfte?