Bråttom till pottan

Bråttom

Guido van Genechten

[Opal ]

1-3 år Bråttom är en i raden av alla böcker om att gå på pottan. Men jag måste säga att jag gillar den. Boken har inslag av humor på barns vis och den kan locka till både skratt och lite mer allvarsamma samtal.

Här kan vi ta chansen att möta barnen i tankar om hur just de vill ha det när de går på pottan eller toaletten. Kan det vara bra med en skärm, så som grodan har det, för att få sitta ifred? Eller känns det bra att få ha en bok med som Giraffen? Handlingen bygger på en dramaturgi likt råttan på repet. Hunden rusar genom boksidor­na med en toarulle under armen och pappret fladdrandes av fartvinden men lillasyster sitter på hans potta, för att musen sitter på hennes potta och grodan sitter på musens lilla potta.

Handlingen fortsätter med zebran, giraffen och elefanten som har gjort giraffens potta alldeles platt. Tillslut fattar hunden mod och springer in på den stora toaletten för allra första gången. Där får vi en ingående beskrivning av vad som sker med tillhörande ljudeffekter. När hunden är klar ropar han: ”Lillasyster! Behåll min potta! Jag behöver den inte längre.”

Vad är det bästa som hänt på jobbet under 2017?