Enkel teknik på väggen

Så gjorde viCaroline Sandberg, förskollärare på förskolan Bollen i Upplands Väsby, tipsar om hur man med små medel kan skapa roliga lösningar till uteväggar.

14 Sep 2016

1 Kugghjul

En leksaksplatta som använts inomhus på avdelningen har borrats upp på väggen. Kugg­hjulen bildar en kedja som snurrar.

2 Old schooltelefon

En gammal telefon med siffror är alltid rolig att knappa på. All teknik inuti är borttagen av säkerhetsskäl. Och luren åkte dessvärre loss omedelbart den också.

3 Ring ring

En cykelklocka att plinga på är ett exempel på enkel teknik för yngre barn.

4 Hjul i olika former

Vagnshjul i stora och små modeller. Ett blev en ratt. Och ett rött rep med knutar blev en sorts hiss som åker upp och ner när man drar i repet.

5 Öppna dörrar

Ett dörrhandtag, haspar och sidoskjutlås är olika låsmekan­ismer att leka med och utforska.

6 Repslugt

Tanken är att barnen ska få träna att knyta knutar och rosetter. Även det är en tekn­isk kunskap i förskolans värld.

Vattenkul

På vattenväggen samsas gamla tacosåsdunkar med vattenhjul, plastspeglar, avloppsrör och trattar. I mitten har man fäst ett cykelhjul med avtaget däck och ovanför det en bestickhållare. Alla behållare med hål i gör att vattnet strilar på ett roligt sätt. En genomskinlig slang gör också att barnen kan se hur vattnet rinner ner genom ett rör. Speglar ger mer liv åt väggen och vatt­endropparna blir synliga. En riktigt varm dag åker vattenslangen fram på gården, men det vanligaste är att barnen får hämta vatten i kannor och hinkar från en kran.

Hur fungerar arbetet med modersmål hos er?