Ett hav av kreativitet

så gjorde viIman Ahmad, förskollärare på Tallbacksgården i Sandviken, berättar om hur avdelningen, med barn i 3–5-årsåldern byggde sitt eget hav.

12 Okt 2016

1. Byråakvarium.
    En gammal byrålåda målades blå och fick bli stommen till havet, som sedan fylldes med olika fiskar och växter.
  2. Färgglad havsdjungel.
    I havet vimlar det av växter och koraller i olika färger och former. Här är de gjorda av pärlor som trätts på piprens­are, målade grenar och pip­rensare prydda med silkespapper.
  3. Återbruk från köket.
    De stora fiskarna är gjorda av gamla kartonger som klätts med målade makaroner i olika former. Hur många makaroner är det på varje? Ett bra tillfälle till lite skapande matematik.
  4. Flirtiga bläckfiskar.
    De här är gjorda av flirtkulor med hål i. Över dem trädde barnen ballonger i olika färger och limmade på ögon med hjälp av en limpistol. Armarna är gjorda av piprensare som tryckts fast i hålet på kulan. Vissa bläckfiskar har sex armar och andra åtta, lärde barnen sig under resans gång.
  5. Materiell mångfald.
    Havets fiskar kan se ut på alla möjliga sätt och är i det här fallet gjorda av olika material. De små fiskarna på väggarna och i taket är, liksom sjöstjärn­orna, av gips som hälldes i iskuber och sedan fick stelna ett par dagar innan de målades och pryddes med ögon. Målade kottar blev också fina fiskar med fenor av paljetter.

Vad tycker du om regeringens förslag om läsa, skriva, räkna-garantin?