Ett spöklikt torn

Tornspöket

Ewa Christina Johansson och Henrik Lange

[Wahlströms]

Barnbok F-klass Nagelbitare. Så står det ibland på baksidan av en bok. En sån bok som är spännande, läskig men som man inte vill sluta läsa. Tornspöket är sådan. Både jag och barnen ville inte sluta läsa. Vi läste ut den på två dagar.

Vad är det för ingredienser som gör en bok till nagelbitare? I Tornspöket blir man fångad direkt, den är skriven utifrån barnens perspektiv och har ett lätt men målande språk.

Boken börjar med att Ebba och hennes klass är på utflykt till ett gammalt slott. Plötsligt är Tor försvunnen. Alla sätter igång och letar. Ebba ser en skymt av något som liknar Tors ryggsäck i tornfönstret och går upp i tornet. För att komma upp i tornet får man gå i en stentrappa som slingrar sig runt, runt. I tornet är det mörkt och stenväggarna är kalla. Trappstegen är också olika höga så det blir svårt att ta sig uppför trappan.

En bit upp i tornet hittar Ebba Tors ryggsäck, men ingen Tor! Vad har hänt? Var är Tor? Hon hittar ledtrådar i ryggsäcken och förstår nu att det kan finnas ett spöke i tornet. Ett spöke som Tor har för avsikt att fånga med en speciell spökfälla. Nu blir det spännande, barnen vill inte att jag ska sluta läsa den. Inte jag heller! Det är viktigt att en högläsningsbok även fångar den som läser. I Tornspöket är texten skriven så att när man läser, gör man det på ett spännande sätt som fångar lyssnarna.

Det är inte så många bilder i boken, men de som finns är tecknade i svartvitt och bidrar till den läskiga stämningen i berättelsen.

När vi hade läst ut boken blev barnen inspirerade och ville göra spöken och spökfällor. Det blev full aktivitet i klassrummet och det skapades och byggdes spökfällor. Ett utmärkt tillfälle att starta ett temaarbete kring spöken och spökhistorier.

Boken ingår i en serie som heter Spökfångarna och det här är första boken. En serie som vi säkert kommer fortsätta läsa.

Vad tycker du om regeringens förslag om läsa, skriva, räkna-garantin?