Fem fiffiga fototips

guidenMörka, röriga bilder med rödögda barn är sällan roliga att titta på. Här får du fem enkla tips på hur du får bättre bilder och vad du ska tänka på när du fotar barn.

12 Okt 2016

Foto: Shutterstock

1. Fånga ögonblicket
    Barn är tacksamma att foto­grafera, särskilt de yngsta som ofta är helt oförställda. Använder ni kameran ofta i verksamheten, och inte bara vid särskilda tillfällen, vänjer sig barnen vid det och glömmer lätt bort den. Då är det lättare att få till de där naturliga bild­erna. Undvik att fota barnen ovanifrån, gå hellre ner på knä i deras höjd eller varför inte testa att ligga på golvet och fota?
  2. Ljus och bakgrund
    Ljuset är nästan den viktigaste detaljen för bra bilder. För att slippa mörka bilder ska du undvika motljus. Är du inomhus är det bäst att stå med ryggen mot fönstret när du fotar. Undvik blixt om det går eftersom den gör bilderna mer platta och personer på bilden kan få röda ögon. I allmänhet är det bra med en så ren bakgrund som möjligt när du vill lyfta fram något särskilt. Då blir bilden mindre rörig.
  3. Komponera mera
    Riktigt bra bilder har oftast ett huvudmotiv. Det kan vara ett eller flera barn, en teckning eller en pinne på gården, som skärpan ska ligga på. Bilderna blir vanligtvis roligare om man inte placerar huvudmotivet i mitten av bilden, utan i kanten av bilden, enligt det så kallade gyllene snittet. Hämta gärna inspiration från andra bilder, i tidningar, böcker och i konsten. Ett bra tips är att gå så nära motivet som möjligt utan att skärpan förloras. Ett porträtt blir i regel bättre om huvudpersonen inte står helt ensam och tittar rakt in i kameran, utan har något att förhålla sig till. Kanske barnet håller något som det tittar på?
  4. Glöm inte etiken
    Eftersom små barn inte är mogna att bestämma om de vill synas på bilder är det viktigt att tänka på hur bilderna används. I dag har de flesta förskolor blanketter som föräldrar fyller i, om deras barn får fotas och i vilka sammanhang. Vissa har fotoförbud. En bra grundregel är att fundera på vilka situationer du själv skulle kunna tänka dig att bli fotograferad i.
  5. Andras bilder
    Det finns lagar och regler om hur bilder får användas, till exempel Lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk och Lagen om namn och bild i reklam. Det kan vara bra att tänka på om du har tänkt använda bilder som andra har skapat i andra sammanhang än för internt bruk. På den egna webbplatsen, exempelvis. På skolverket.se finns en Upphovsrättsguide om bilder för förskola och skola.

Källa: Ulrik Södergren, fotograf/Tidningen Förskolan

Vilket arbetsvillkor är viktigast för dig?