Fotboll och vänskap

Min coach Melody

Rose Lagercrantz, Rebecka Lagercrantz

[Opal]

F-klass ”Fröken! Jag trodde inte alls att boken skulle vara så bra!” Flera i klassen instämmer i elevens glada omdöme om Min coach Melody.

Varför inte? Tja. Kan det vara bokens enkla omslag med enbart två springande barn och en fotboll? Kan det vara titeln? Vad är egentligen en coach? Några få fotbollsintresserade vet svaret som sedan blir självklart i klassen. Hur som helst blir vi alla glatt överraskade över hur rolig och spännande den här kapitelboken är, och som vuxen ser jag många fina underliggande budskap. Om oväntad vänskap. Om att tro på sig själv och sin förmåga. Om en förälders kärlek till sitt barn, den som ibland av oro begränsar i stället för att uppmuntra.

Klassens favoritcitat från boken, som de sedan själva använt många gånger med glimten i ögat, är det från den självsäkra, aktiva fotbollstjejen Mello. Hon försöker peppa sin nyvunna, försiktiga kompis Silja som inte tror sig kunna spela fotboll då hennes ena ben är kortare än det andra. ”Det kan egentligen ingen! Man bara tror att man kan – och så går det!”

Silja, som berättar historien, kämpar med en retsam syster, en ekonomiskt ansatt ensamstående mor och saknaden efter en far som lämnat dem.

Dessutom måste hon genomgå en stor operation för att rätta till benet. Det jobbiga tar dock aldrig överhand utan varvas med hoppet i den nya spirande vänskapen henne och Mello emellan, roliga repliker och ett magiskt munspel med stor betydelse. Och visst är det väl så, att de bästa berättelserna blandar både svärta och humor?

Hur fungerar arbetet med modersmål hos er?