Fullpoängare bland årets spel

Förskolan testarKvalitet framför kvantitet verkar vara årets melodi, i alla fall i spel­världen. Många av sällskapsspelen i vårt test får högsta betyg. Men nyheterna är ovanligt få.

Dinosauriejakten är ett memoryspel. Foto: Malin Walldorf

Vi har låtit förskolor testa sällskapsspel och många gav höga betyg i år. Inte ett enda bottennapp dök upp bland de nya spel som släpptes för barn i förskoleåldern. Men det var också ovanligt få nyheter i år, så få att vi faktiskt valt att ta med ett gäng gamla klassiker.

Råttfällan är ett av de klassiska spelen som Magnus Lundgren, på Gripsholms förskola i Mariefred, har spelat tillsammans med barnen.

– Det funkar i alla åldrar och barnen tycker att det är spännande i väntan på att det ska smälla, säger Magnus Lundgren och berättar vidare att för de yngsta barnen räknade de bara antal bitar som barnen plockade, medan de lite äldre barnen fick räkna poäng enligt regelboken.

FÖRDELAR MED ATT SPELA SÄLLSKAPSSPEL

• Tränar turtagning
  • Övar matematiska begrepp
  • Tränar finmotorik
  • Lär barnen färg och form
  • Emotionell utveckling
  • Lär barnen ta hänsyn
  • Social träning
  • Koncentration
  • Perceptionsförmåga

Att kunna anpassa spelreglerna är bra för spel som ska användas i en förskola. Ett som både små och stora kan spela är toppen tycker Johanna Åkerlind-Kermoury på Pumpans förskola i Solna, och hon hittar även andra användningsområden för spelen.

– Jag kommer använda spelet Babblarna i en liten språkgrupp som jag har på torsdagarna. Det är ett väldigt enkelt och pedagogiskt spel och fungerar bra om man har barn som behöver utveckla språket, säger hon.

Johanna Åkerlind-Kermoury tycker att det är bra när man kan anpassa spelen till barnens nivå på olika sätt.

I Glimåkra har Therese Bejvel på Trollbäckens förskola hittat ett spel som utmanar de lite äldre barnen. Hon tycker att de ibland glöms bort och att de spel som kommer ofta är för lätta.

– Men i spelet Baluba fick de tänka till. De spelade i lugn och ro så de fick möjlighet att koncentrera sig. Det tog lite olika lång tid för barnen att få kläm på allt men väl där gick spelet snabbt att spela, säger hon.

Hon berättar att de valde att spela efter lunch, när de yngre barnen sover.

I Five little fish ska fiskar i plast fiskas med ett litet fiskespö. Foto: Malin Walldorf

– Det är bra för de äldre barnen att träna på att vara fokuserade och koncentrerade och det var även roligt för mig som pedagog att se hur de tänkte strategiskt för att komma i mål, säger Therese Bejvel.

Ett av spelen i årets test hade regler tryckta på insidan av locket, det är en lösning som fler speltillverkare borde ta fasta på tycker våra testare. Lösa papper försvinner och ett spel man inte längre kommer ihåg reglerna för är inte så roligt. En annan viktig aspekt är förvaring, bäst är det om alla delar har sin plats i kartongen eller att det finns en påse för förvaring så inte sakerna försvinner.

Therese Bejvel har löst spelregelproblemet genom att skapa en spelregelpärm.

– Vi brukar laminera reglerna och sätta in dem i vår pärm, går det så klistrar vi själva in dem i kartongen på spelet. På så sätt har vi oftast alla regler kvar. Vi har flera spel och brukar byta ut dem som ligger framme varje fredag, så det känns nytt när barnen kommer på måndagen.

Förskolorna som varit med och testat spel:

Pumpans förskola, Solna, Trollbäckens för­skola, Glimåkra, Gripsholms förskola, Mariefred och Landborgens förskola, Helsingborg.

Vad är det bästa som hänt på jobbet under 2017?