Granska systemet i stället för förskolorna

InsäntÖkningen av sjukskrivningar borde granskas och åt­gärdas. Vem kommer med en lösning undrar två av våra läsare.

Jag läste nyligen att barngrupperna minskar, tvärtom mot vad de flesta förskollärare känner. Rynkade ögonbrynen. Var minskar de? Hur mäts det? Snart stod jag själv inför att skola in 14 1–2-åringar i en grupp med sex barn på plats. 20 barn, hur kan det vara tillåtet? Jo, för riktlinjer är riktlinjer och vi bedöms ha hög förskollärartäthet. Men inte ens de fyra bästa förskollärarna i världen kan trösta 10 ledsna barn och stimulera och utmana de andra 10.

Ytterligare förskollärarkollegor sjukskrevs, och nu jag själv. Tester har visat att de yngsta barnens nivå av stresshormoner är högre på förskolan än hemma.

Jag ville sätt ner foten, slog på stora trumman och mejlade regeringen, facket, kommunen, Skolverket, skolnämnden. Tre instanser kontaktade mig och frågade om jag ville att Skolinspektionen skulle komma för en granskning. Nej! Jag vill inte att min enhet, där ledningen varit fantastisk och gjort allt de kunnat, ska granskas. Jag vill att systemet ska granskas. Politiken bakom alla ekonomiska beslut, som att sänka barnpengen.

Ökningen av sjukskrivningar ska granskas. Och åtgärdas! Hur Sveriges förskollärare mår, varför förskollärare gör mellanmål och diskar medan läroplanen revideras och utökas, riktlinjerna och dess något otydliga paragrafer och varför färre väljer att bli förskollärare ska granskas. Vem kommer med en hållbar och långsiktig lösning?

Jag må vara utbildad men här står jag handfallen.

Hur fungerar arbetet med modersmål hos er?