Förskolan på Bokmässan

BOKSAMTALFörskolans chefredaktör Helena Ingvarsdotter ska intervjua tre författande ”förskolekändisar” på Bokmässan.

av Maria Nöjd
25 Sep 2017
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör, tidningen Förskolan.

Du ska samtala med Lena Edlund, Margareta Öhman och Marie Eriksson, som alla har släppt nya böcker. Berätta lite kort vad böckerna handlar om?
– Lena Edlunds bok handlar om att arbeta med de yngsta barnen, bland annat berättar hon om ett fantastiskt skrivprojekt som hon och kollegorna genomförde där de verkligen utmanade sig själva i att se vad barnen var intresserade av, trots att det handlade om de små som inte ännu kommunicerade verbalt.

– Margareta Öhmans bok är en antologi där flera författare skriver om vad barns diskriminering av varandra i förskolan kan handla om. Det är aktuellt eftersom en ny lagstiftning har införts. Ämnet är svårt men oerhört viktigt, det handlar bland annat om att få syn på de egna normerna.

– Marie Erikssons bok rör sig i sagans värld och berättar om hur arbete med barnböcker kan genomsyra hela verksamheten i förskolan, och hur det kan hjälpa barn in i leken. Den handlar också om vikten av det magiska, och att fantasi och fakta inte är motsatser.

Var det något särskilt som överraskade dig när du läste dem?
– Att det faktiskt kan förekomma att barn diskriminerar varandra i förskolan på grund av ålder, var lite av en aha-upplevelse för mig. En rolig överraskning i Marie Erikssons bok var hur deras boktema blev en ingång i att utveckla arbetet med digitala verktyg. Och i Lena Edlunds bok var det oväntat att läsa om hur förskolans närvarolistor ledde till ett stort intresse för skrivande hos de yngsta.

Vad hoppas du få veta mer om under boksamtalen?
– Jag vill höra med alla tre författarna hur de tänker kring begreppet undervisning i förskolan, för jag uppfattar att de alla är inne på det i sina böcker.

Om det blir tid över, vad skulle du vilja hinna med på mässan för egen del?
– Det finns så mycket intressant att jag redan är stressad över allt jag kommer att missa! Men jag hoppas kunna lyssna på några av punkterna som handlar om bildning och om källkritik. Och lite kändisspaning förstås.

Vad har du gett för nyhetslöfte?