Hallå där, Jessika Linde!

BarnkulturSpråkhjälten Poff introducerar teckenstöd i pekböcker. Bakom idén står Jessika Linde och Embla Panova.

Varför gjorde ni denna bok?

– Som småbarnsförälder saknade vi böcker med relevant innehåll. Vi konstaterade att det handlade väldigt mycket om bondgården och dess djur i böcker, men alla barn besöker ju inte en bondgård. Vi saknade böcker som tog upp mer basala och vardagliga ord, så de tre första delarna i serien Nu ska vi prata handlar om att leka, äta och sova.

Längst upp i hörnet på varje sida finns figuren Poff, illustrerad av Lina Sandquist. En språkhjälte som tecknar alla ord med sina händer. Varför finns Poff med?

Språkhjälten Poff tecknar ordet ”tillsammans”. Ur boken Leka. Illustration: Lina Sandquist

– I mitt yrke som talpedagog har jag en inriktning mot specialpedagogik och är intresserad av inkludering. Det här är ett sätt att rikta sig till alla barn. Tanken är att den vuxna högläsaren ska göra tecknen tillsammans med de lyssnande barnen, samtidigt som orden läses upp. Det var en utmaning att göra tecknen tydliga. Det var viktigt för oss att få med hela kroppsspråket och ansiktsuttrycket på Poff.

Behöver man kunna tecken sedan innan om man ska läsa böckerna?

– Nej, man behöver ingen kunskap om tecken sedan tidigare. Tvärtom, det här är för nybörjare.

Hur fungerar arbetet med modersmål hos er?