Hallå där, Katarina de Verdier!

Siri, superhjälten och guldringen

Katarina de Verdier

[Sijis agent]

Du har skrivit en bok med en mörkhyad flicka som huvudperson. Varför?

– Om det alltid är vita barn som har huvudrollen inom barnkulturen, signalerar det vem som är normen och vem som har företräde. Den hierarkin fångar barn upp. När jag var liten signalerade barnkulturen att pojkar var handlingskraftiga; den flicka som hade minst vilja och kämpade allra minst var den som var mest åtråvärd. Barnkulturen ska inte bidra till att lära ut stereotypa uppfattningar till den nya generationen.

Boken är lämplig från ungefär sex år. Har du märkt intresse från lärare i förskoleklass?

– Nej, inte ännu. Boken är så pass ny att jag inte tror att så många känner till den. Men det vore fantastiskt om förskolor och förskoleklasser vill läsa den, jag vill gärna veta vad barnen tycker.

Hur tänker ni kring giftfritt i verksamheten?