Hallå där, Maria Häggblom!

av Emilie Stendahl
11 Jan 2017

Varför programmerar ni med barnen?

– Vi tänker att det är ett sätt att utveckla barns förmåga att tänka i flera steg.
Det handlar också om att förstå teknik och sin omvärld. Att människan har makten över tekniken.

Hur gör ni?

– Alla avdelningar här på Torsgårdens förskola har varsin Blue-bot, en liten robot som ser ut som en insekt. Den är genomskinlig så att man ser sladdar, hjul och kretsar där inne. Roboten är enkel för barnen att förstå och programmera – den har knappar som barnen trycker på beroende på vart de vill att den ska gå. Man knappar in ett antal kommandon, sedan trycker man ”go”.

Hur gamla behöver barnen vara för att programmera?

– Jag arbetar med barn från 1 till 4 år. För de yngsta kan det handla om att trycka två gånger på Blue-boten och bara se att den går framåt, medan man kan utmana de lite äldre barnen genom att ge dem ett uppdrag att gå en bana.

Vad tycker barnen?

– Alla tycker att det är intressant! Blue-boten tilltalar barnen, den blinkar och tutar och barnen sugs till den. De har velat bjuda in föräldrarna för att visa upp vad de kan göra. Både föräldrarna och vi har blivit imponerade av vad barnen kan.

Vad blir nästa steg?

– Det blir att programmera Blue-boten via paddan.

Spara

Funderar du på att byta jobb?