Hon är både förskollärare och silversmed

MötetFörskolläraren Ann-Charlotte Thörn jobbar även som silversmed. På förskolan är det just nu sagor, språk och matte som gäller.

av Annika Dzedina
15 Jan 2018

Du är inte bara förskollärare utan också silversmed. Berätta!

– Jag har smitt silversmycken länge och nu jobbar jag 70 procent som förskollärare och 30 procent som smed. Jag har två av världens bästa jobb och jag hoppas kunna kombinera dem även i framtiden, jag vill inte släppa förskolan men vill nog jobba lite mer som smed. Jag är också huvudskyddsombud och med i en utvecklingsgrupp, det tar lite tid också.

Arbetar du med kreativitet även med barnen i förskolan?

Foto: Istock

– Jag uppmuntrar kreativitet hos barnen. Nu jobbar jag med 1–3-åringar så det blir ju på deras nivå. När vi arbetade med Bockarna Bruse-sagan fick vi in bild, naturkunskap, skapande och konstruktion. Alla gjorde varsin bordsteater av en skokartong med figurer av trolldeg och bockar av fårskinn. Alla fick ta hem sin teater och föräldrarna brukar berätta att barnen tar fram den och visar när det kommer gäster – de är så stolta över sina teatrar!

När trivs du som bäst?

– När allt flyter på och alla är trygga med varandra. Det är lättare att vara kreativ när alla rutiner sitter. Vi har inte utbildade förskollärare eller barnskötare på alla tjänster, men vi har bra långtidsvikarier. Det känns bra eftersom de kommer in i våra rutiner.

Ann-Charlotte Thörn

Ålder: 47 år

Bor: Stenungsund

Utbildning: Förskollärar­examen Göteborgs univers­itet 1996

Arbetsplats: Tångeröds förskola, Tjörn

Inkomst: 35 200 kronor på heltid, nu tjänstledig på 30 procent.

Vad är svårast med förskolläraryrket?

– Det är att på riktigt möta alla barns behov hela tiden – det som är grundkärnan i vårt uppdrag. Vi dokumenterar mycket och delar därför upp barnen i mindre grupper ibland för att hinna se dem. Det svåraste med att arbeta med de yngsta barnen är uppbrottssituationer – en sitter kvar vid matbord­et, en springer och tvättar händerna, en annan sätter upp händerna mot kranen så att vattnet sprutar överallt. De är snabba och man hinner inte alltid med! Samtidigt är det fantastiskt att se deras utveckling.

Vad arbetar ni med just nu?

– Nu jobbar vi med en ny saga och vi är också med i både Mattelyftet och Språklyftet. Byggarbetsplatsen i närheten av förskolan är alltid intressant, där får de inspiration till sina lekar. Barnen har också ett stort utomhusintresse, vi försöker alltid arbeta efter vad barnen vill.

Utsikten över byggarbetsplatsen – en ”Hot Spot” för barnen i Tångeröds förskola.

Har du något motto?

– Du kan! Våga! Själv kommer jag inte på något jag längtar efter just nu, men för mig var det stort att jag vågade kombinera mina två yrken. Nu försöker jag se det som är gott här och nu, inte leta fel och brister hela tiden utan se allt som är bra.

Tidningen Förskolan fyller 100 år i år. Har du något särskilt minne från tidningen?

– Alla teman är bra, där får jag inspiration och jag har använt en del direkt i min egen barngrupp. Jag har fått lästips också. Den här intervjun, Mötet, är inspirerande eftersom jag får inblick i hur andra har det och hur de jobbar.

Vilket arbetsvillkor är viktigast för dig?