”Jag vill berätta om världen ur ett barns perspektiv”

PROFILENBarnboksförfattaren Pija Lindenbaum om humor, allvar, politik – och om möjligheten att påverka.

05 Dec 2017
Pija Lindenbaum. Foto: Ulrica Zwenger

Du berättar ofta om barn som är lite eftertänksamma och försiktiga. Hur kommer det sig?
– Jag utgår ofta från känslor jag hade som barn. Barndomen och maktlösheten, det är centralt för mig. Det är ju så hemskt att vara barn och utlämnad åt andras humör och godtycke. Jag menar inte att de vuxna gör något ont men det är så att vara barn, man måste gilla läget. Och jag kunde aldrig gilla läget.

En del menar att du är politisk, håller du med?
– Det är inte medvetet. Jag försöker skildra barnen i deras miljö, deras lek och deras samtid och då blir det på ett vis politiskt. Jag vill berätta om världen ur ett barns perspektiv och möta deras fantasi. Det lockar mig mycket att låta berättelsen vandra mellan fantasi och verklighet. Den enda gången som jag gått utanför mig själv var i min senaste bok, Pudlar och pommes, då trängde sig omvärlden på.

Pudlar och pommes handlar om att vara på flykt men trots det allvarliga temat är den, liksom dina andra böcker, full av humor. Är det viktigt att vara rolig?
– Om humor är medveten blir den dålig på något vis. Det är klart jag vill att det ska vara roligt men jag är ingen humoristisk person. Jag tänker att det är gött för vuxna att läsa något som roar dem, då kommer de att engagera sig och läsa för barnen på ett annat sätt, de kan ha roligt tillsammans. Men det får inte gå över huvudet på barnen på ett taskigt sätt. Det är hemskt att härma barn och skratta åt hur de pratar men tar man del av barns tankar så är det kul, de säger så smarta saker. Jag vill vara nära ett barntänk utan att utnyttja det.

Pija Lindenbaum

Yrke: Barnboksförfattare.

Aktuell med: Nominerad till ALMA-priset. Är mitt uppe i ett arbete med såväl libretto och scenografi som kostym och mask till en barnopera med premiär i Stockholm om ett år.

Tror du att bilden av hur barn skildras i litteraturen påverkar hur vi behandlar barn?
– Jag har aldrig tänkt så. Det krävs ju jättemycket för att förändra något i samhället, det räcker nog inte med en liten barnbok. Men Astrid Lindgren, har inte hon varit med och förändrat synen på barnet? Hon har ju gått i bräschen. Själv har jag gjort alldeles för få böcker för att ha kunnat påverka. Visst, jag har hållit på länge men jag jobbar långsamt.

Vad är det bästa som hänt på jobbet under 2017?