”Kollegorna vill inte jobba digitalt”

DilemmatSara vill jobba mer digitalt, men kollegorna känner att de inte har tid med det.

Att gå på föreläsning tillsammans kan göra samarbetet bättre. Foto: Shutterstock

Fråga oss!

Har du ett problem på jobbet som du brottas med eller en fråga du vill ha svar på? Här kan du få råd av olika experter. Du kan vara anonym. Mejla oss på forskolan@lararforbundet.se

Dilemma: Jag vill jobba mer med digitala verktyg, men varje gång jag tar upp frågan i arbetslaget möter jag ett motstånd. Mina kollegor tycker att det tar värdefull tid från annat. Hur ska jag göra?

/Sara

Svar: Prata med din chef. Vad har hen för syn? Kan du få stöttning där? Se om ni kan få kompetensutveckling inom området. Inspirerande föreläsningar med goda exempel om varför och hur, effekter av mediepedagogiskt arbete, workshops – allt med koppling till läroplanen.

Kanske har kollegorna inte fått möjlighet att ta på sig de pedagogiska glasögonen vad gäller vilka möjligheter och potential som finns inom ämnesområdet? Det kanske tar tid till en början när man är ovan, men sedan blir de digitala verktygen ett verktyg bland många andra som används i förskolan, och som till och med kan spara tid.

Ett medvetet arbete med digitala verktyg handlar bland annat om att ge barnen ett till språk och uttryckssätt. Det handlar om demokrati och yttrandefrihet, att märkvärdiggöra barnens perspektiv, om utforskande, skapande, kreativitet, kommunikation och reflektion. Just nu pågår revideringar av förskolans läroplan. Bland annat ska förskolan förbereda barn för ett allt mer digitaliserat samhälle och barns digitala kompetens ska stärkas. Vi kan inte längre säga nej!

Hur tänker ni kring giftfritt i verksamheten?