Kul kålrot smakar bättre

AktuelltBanansniglar och äppelugglor. Lekfullheten vet inga gränser när förskolekocken Ida Norström går loss i köket.

av Emilie Stendahl
15 Mar 2017
Morotsmän växer inte på träd.
Foto: Ida Norström

Hur rolig på en skala kan maten i förskolan bli? Faktiskt alldeles fantastiskt kul, åtminstone när man ser vad Ida Norström skapar i köket på Rösekullens förskola i Gråbo. Hennes kreationer har fått stor spridning i sociala medier, med bilder på exempelvis glada apelsinsolar, sinnrika äppelkrabbor och banandelfiner.

Uppslagen får hon från barnen.

– Om de berättar att de har målat bilar, bygger jag en bil med en paprikahalva och morotshjul. Eller så stansar jag ut bilar med pepparkaksformar ur morötter eller kålrötter.

Det har också hänt att de mindre barnen på förskolan bett henne om att skapa något specifikt, som att baka kattbröd eller traktorbröd.

Ida Norström hämtar inspiration från samtal med barnen.
Foto: Ida Norström

Drivkraften beskriver hon så här:

– Vuxna kan gå ut och äta och bestämma precis vad vi vill ha, medan barnen är här hela dagarna. Maten är viktig och de är värda det bästa.

Förutom att hon mötts av många glada hejarop, blir det större åtgång på grönsakerna när de presenteras på ett sätt som tilltalar barnen.

– Det är kanske gott med rivna morötter och gröna ärtor, men det går åt inte åt lika mycket när de serveras så.

Det handlar om att våga pröva nya sätt, hitta andra influenser och göra saker annorlunda.

– Måste man göra som man alltid har gjort? Maten i förskolan bör följa med i tiden, precis som med all annan matlagning.

Hon har framgångsrikt introducerat fler olika sorters grönsaker som kikärtor, kålrot och oliver. När det kommer något nytt på bordet har barnen prövat att hålla för öronen medan de tuggar för att svara på frågan: ”Hur låter den här grönsaken?”

– De svarar att ”det låter som när man går i snön” eller som när man ”cyklar på grus” – och plötsligt har de ätit upp hela grönsaken.

För att lyckas behövs självfallet aktiva och intresserade förskollärare som visar vägen och äter av allt.

– Utan pedagogerna hade jag inte klarat av att förmedla det jag vill!

Ida Norström jobbar heltid och är själv i köket med ansvar för allt från beställning, fakturering till att ta emot leveranser och städa. Tiden till det kreativa får hon genom ”planering och åter planering”.

– Det tar inte så mycket tid om man har viljan.

Tips för roligare mat:

• Våga pröva nya saker! Och använd mycket färg. Köp till exempel morötter i olika färger, som lila, gula eller röda.
  • Börja med något enkelt, som att lägga grönsaksstavar i en cirkel, en skiva gurka eller apelsin i mitten och vips har du en rolig blomma.
  • Eller varför inte laga “sagoblomkål”? Hacka ner rödbetor i blomkålen och kör den i ugnen, och du får en sagolikt rosa blomkål.
  • Behöver du inspiration? Då finns mycket att hämta på sociala medier! Ida Norström hittar du på Instagram om du söker efter glada_kocken

Hur jobbar ni med musik?

Loading ... Loading ...