Kul med kuber

Så gjorde viEleonor Andersson är förskollärare och pedagogista på förskolan Syrenen i Töreboda. Här berättar hon om deras ljud- och ljus-kub.

av Elisabeth R Brising
27 Jan 2017
Plats för utforskande av luft, ljud, färger och former.

1 Kreativt krypin

Själva stommen, kuben, är hembyggd. Förskolan har flera kuber både ute och inne. Kubernas inredning är enkel att förändra efter barngruppens intressen och skapar nya ”rum” i rummen. Kuben på bilden står på ”torget”, som är en samlingsplats för de äldsta barnens tre avdelningar. Tanken med kuben är att uppmuntra barnens utforskande av ljud och ljus.

2 Fångad av en stormvind

Med hjälp av en fläkt får barnen fram olika ljud i cellofanet, köksfolien, de färgglada plastremsorna och pärldraperiet. Materialet kommer delvis från ett återanvändningscenter i Töreboda.

3 Doktorsväska på nytt vis

Det finns ett stetoskop som hjälpmedel när man vill komma nära och lyssna på de olika materialen. Allt låter lite annorlunda i stetoskopet.

4 Stor förstoring

På en loppis hittade personalen det här gamla förstoringsglaset med ram. Det har ursprungligen suttit på en tjock-tv hos någon med dålig syn. Men nu används det till naturvetenskapligt utforskande.

5 Färg och form

Bakom en vit duk står en overheadapparat. Där har pedagogerna lagt genomskinliga färgade plastbitar. Barnen får här möjlighet att jämföra färgade former med stenar och leksaksstjärnor som bara blir svarta i projektionen. Här kan barnen utforska ljus och hur färg kan färdas igenom transparenta föremål. På den vita väggen visar man även filmer och använder appar med en projektor kopplad till en Ipad.

Vad är det bästa som hänt på jobbet under 2017?