Ingår i temat
Naturvetenskap

Lek med fysiken

VetenskapAnvänd en lekplats för att utforska kraft och energi. Fysikprofessorn Ann-Marie Pendrill tipsar om hur du kan göra.

av Erik Ignerus
15 Feb 2017
Illustration: Kari Modén

TIPS:

Använd en kamera och filma. Det kan göra vissa av sakerna lättare att se.

Klätterställning:

Släpp två olika stora bollar och se hur de landar. Här tror alla att det vet vad som händer, enligt Ann-Marie Pendrill. Resultatet brukar vara överraskande, i de flesta fallen är det bara tyngd­accelerationen som spelar in, inte massan. Det gör att de olika stora bollarna kan landa samtidigt. Men luftmotståndet kan påverka utgången. Testa med en fjäder eller ett papper.

Rutschkana:

Ska man åka fort i rutschkanan är vatten och regnkläder bra val. Friktion är ett fenomen som uppstår mellan två ytor, plus det som finns emellan ytorna. Testa hur olika kombinationer påverkar farten. Sand på vägar gör att bilarna får grepp och inte halkar. Men i rutschkanan börjar sandkornen rulla och ger i stället extra fart. Går det lika fort med jeans som med galonbyxor?

Karusell:

Dra dig in mot mitten av en snurrande karusell och känn samtidigt efter vad som händer. Du måste jobba med hela kroppen för att komma in. När du arbetar dig in mot mitten så tillför du energi, vilket gör att karusellen snurrar allt snabbare.

Gunga:

Om två barn gungar bredvid varandra finns mycket att utforska. Låt barnen prova att gunga tvilling. Går det att se att de gungar lika fort? Undersök sedan om det går att göra samma sak med en tom gunga. Barnet, eller massan i fysikens värld, spelar faktiskt ingen roll för hur fort gungan går. Det som spelar roll är hur lång gungan är, för vad händer med farten om man ställer sig upp?

Studsmatta:

Hoppa högt upp i luften och känn dig viktlös. När du sedan landar på studsmattan och den trycker uppåt på kroppen, för att ge fart igen, känns det i stället som att du är tyngre än vanligt. Låt den som hoppar hålla i en ”trappspiral” samtidigt och kolla hur den ändrar sitt utseende beroende på var i hoppet barnet befinner sig.

Fakta

Ann-Marie Pendrill är professor i fysik vid Göteborgs universitet, samt i fysikdidaktik och vetenskapskommunikation vid Lunds universitet. Hon är också föreståndare för Nationellt resurscentrum för fysik vid Lunds universitet. Hon vill förbättra fysikundervisningen och tycker om att lära ut med hjälp av lekplatser och nöjesparker.

Jobbar du fast du är sjuk?