Läs senare

Mer energi med yogasagor

15 Sep 2011

Recension Yogasagor – stärker barns självkänsla och gruppens lugn är en lättläst, informativ och pedagogiskt upplagd bok. Bokens författare har lång erfarenhet av yoga. Göran Boll driver i dag ett institut för medicinsk yoga. Malin Ganneby är lärare som utbildat sig vidare i barnyoga och i mental träning.

I boken står det om fördelarna med yoga både för individen, gruppen och pedagogen. Det finns små tipsrutor samt överskådliga punktlistor inför yogapassen och vilka förmågor som stärks med barnyoga.

Boken är indelad i tre delar. Den första delen, Förståelse, handlar om yogans historia, yogaformer och vad forskningen säger om yogans effekter. Här ges även en utförlig beskrivning av hur ett yogapass går till.

Den andra delen, Yogapass, innehåller tio yoga- och avslappningssagor. Här finns beskrivningar på yogaövningar och bilder för att du som pedagog enkelt ska se hur övningen ska utföras. Här hittar du också förslag på samtalsfrågor till varje saga. Cd:n som följer med innehåller sagorna samt ett spår med lugn musik. Sagorna är mysiga och handlar om sådant som barnen känner igen. Varje saga är cirka åtta minuter lång och innehåller fem till sex yogaövningar därefter följer en avslappningssaga på cirka tre minuter.

Den tredje och sista delen i boken, Vidare lektionstips, ger dig tips och idéer för att utveckla yogapassen. Här finns inspiration inom ämnesområden tala, lyssna och skriva, svenska som andra språk, bild, matematik samt lek och drama. Det finns också inspiration för ett bra klimat i gruppen. Författarna delar med sig av tips på rutiner som kan stärka tryggheten och gruppkänslan. Här finns också tips på hur man kan arbeta med barnens självkänsla, självförtroende samt koncentration.

Jag rekommenderar boken, som har gett mig ett nytt arbetsverktyg i mitt barngruppsarbete. Yogasagorna är något jag och barnen kan göra tillsammans och njuta av. Det blir en oas för återhämtning och det ger oss ny energi inför resten av dagen, veckan, månaden, året…

Fakta
Yogasagor – stärker barns självkänsla och gruppens lugn
Malin Ganneby, Göran Boll
Epago

Rösta

Vad är det bästa som hänt på jobbet under 2017?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin