Ingår i temat
Förskolan 100 år!

Mindre plast mer skapande

100 år!Uppe på Sofia småbarnsskolas vind ligger leksakshistorien på hög. Förskolechefen Ewa Pääjärvi minns trender och funderar kring leksakernas roll i förskolan i dag.

av Erik Ignerus
15 Jan 2018

– Kom här så kan du andas in historien, säger förskolechefen Ewa Pääjärvi när hon öppnar dörren till vinden på Sofia småbarnsskola i Stockholm.

Här ligger många gamla leksaker på hög. Pussel trängs med träleksaker och gamla dockskåp. Det är fullt från golv till tak, en liten gång i mitten gör det ändå möjligt att ta sig fram.

– Det finns hur mycket som helst sparat här. Jag har tänkt att jag ska ta hit Stadsmuseet så får de väl titta igenom alltihop, säger hon.

Den gamla villan på Södermalm har varit förskola sedan 1900-talets början. En byggnad som sett många olika leksaker och material, och en lämplig plats för att prata om leksakernas utveckling. Ewa Pääjärvi har själv jobbat inom förskolan i nästan 40 år och hon blickar tillbaka på några decennier som präglades mycket av plast.

– Färdiggjorda plastleksaker slog igenom ordentligt på 60-talet kanske. Och trenden höll i sig länge, fram till 90-talet ungefär. Det var bara plast, plast och plast.

Uppe på vinden skvallrar en kopparkittel som tillhör ett dockskåp om att det var hög kvalitet på grejerna förr i tiden. Bort­sett från kitteln är mycket gjort i trä, och Ewa Pääjärvi misstänker att eget skapande spelade en stor roll längre tillbaka i tiden.

Som så ofta upprepar sig historien och skapandet är nu återigen högaktuellt i förskolan. På Sofia småbarnsskola finns väldigt få färdiggjorda leksaker, men mycket skapandematerial som ska stimulera barnens egen fantasi. Tankar om kemikaliefritt har också gjort att mycket av plasten har försvunnit från förskolan.

Leksaker vi minns:

Ninja Turtles. Sköldpaddor namngivna efter fyra renässanskonstnärer som ledde till en gigantisk läsarstorm i tidningen på tidigt 90-tal.

Barbie. Den första Barbiedockan kom sent på 50-talet efter inspiration från klippdockor. Genom åren har dockan mött starkt motstånd, framför allt för att den sprider orealistiska kroppsideal.

Parkeringshus från Fisher Price. Populärt garage med hiss och bensinpump. Som Ewa Pääjärvi minns det fanns det på i stort sett varenda förskola.

Alla artiklar i temat Förskolan 100 år! (9)

Vilket arbetsvillkor är viktigast för dig?