Ingår i temat
Proffs på föräldrar

Mira Banjac: Personlig eller privat?

21 Sep 2014

För ett par veckor sedan parkerade jag bilen och gick uppför en liten backe. Vid ingången till sjukhusakuten står en kvinna och röker. Jag befinner mig i en liten serbisk stad och jag är fullt frisk. Mitt ärende till akuten gäller Cilla, min kollega från Sverige. Hon är på väg i en taxi och vi ska mötas på akuten. Hennes ärende är ofarligt men besvärligt. Jag ska agera tolk. På väg uppför backen passar jag på att blicka ut. På himlen ser jag en mycket vacker solnedgång och svalorna som flyger kors och tvärs. Den rökande kvinnan är den tjänstgörande läkaren för kvällen och hon undrar om jag behöver hjälp med något. Jag förklarar mitt ärende där ute och hon berättar snabbt vilket läkemedel jag nästa morgon ska köpa till min kollega. Jag tackar för hjälpen och börjar gå nerför backen. Läkaren ropar efter mig att hon själv haft samma besvär som kollegan och att hon vet hur jobbigt det kan vara. Jag tackar igen, hon nickar hejdå och jag känner mig glad och positiv till att jag fått svar på den frågan jag kom med. Nästa dag får Cilla sin medicin och känner sig bra igen.
Den här smått bisarra händelsen lämnar mig inte. Jag tänker på alla tänkbara aspekter av den: att jag och min kollega hamnat här, att läkaren synligt röker, att läkaren fastställt sjukdom utan att träffa patienten, med mera. Hur oprofessionell kan läkaren tänkas ha varit på en skala? Svar: mycket. Och mitt agerande då, som lycklig gick därifrån, vetandes att den här typen av vård kanske inte var att lita på. Nä, jag separerade förnuft och känsla och kände att jag gillade den rökande läkaren, jag litade på henne trots alla varningslampor.

Vad är det att vara profesionell? Att gå till sitt arbete och vara saklig, vetenskapligt kunnig och det där magiska: personlig men inte privat. Ibland kan man undra hur de två skiljer sig åt? Rent språkligt är det ingen större skillnad, men det man menar är två mycket olika saker. Som när vi möter föräldrar. Då får vi gärna vara lite personliga för att inte uppfattas som konstiga. Exempelvis om en förälder undrar om man har barn så förväntas man ju svara på det och alla följdfrågor om ålder och kön med mera. Men om en förälder plötsligt skulle ställa frågor om hur ens förlossning var så skulle det, av de flesta, räknas som övertramp. Ett diplomatiskt och neutralt svar skulle vittna om att den personliga–privata gränsen är nådd. De flesta kollegor skulle i fikarummet ta upp det som ”lite jobbigt”.

Men jag undrar om det är just när vi i arbetet vågar komma utanför ramen och blir lite för privata som också vissa föräldrar gillar oss bättre? Kan det locka förskolepersonal att ta genvägen för att bli omtyckt? Känslan av att man har en bra relation? Påpeka att föräldern har ny frisyr, snyggt nagellack eller fråga var de har köpt jeansen? En del av er ryser nu och andra tror jag myser lite.

Jag tycker att vi i mötet med föräldrarna hellre ska fokusera på barnens dag utifrån lärande och socialiceringsbegrepp. Använda ord som tema, matematik, skapandeprocesser. Även om föräldrarna mest frågar om omsorgsmoment så måste vi också få med ett fokus om barn, utveckling och lärande som en naturlig del i barnens förskoledag. Det ger oss den professionella relationen som behövs för framtida samarbete.

Eftersom vi arbetar med människor vet vi också att kollegor kan vara olika. Jag tror att det finns en stor poäng i att våga vara personlig men inte falla i smickerfällan och att tillsammans diskutera likheter och olikheter, var gränsen går och varför. Särskilt nu när höstens inskolningar kommer igång och nya föräldrar kommer till oss. Föräldrar som vi kommer att leva med i fem år framåt. Det är en alldeles för lång tid för att slumpartat låta sin egen dagsform och humör staka ut ödet. Nej, det är nog bäst att klura ut hur man vill bli uppfattad och vänligt men tydligt sätta gränser inför sig själv och de föräldrar vi möter. Även om jag spontant tyckte om läkaren i den vackra skymningen så vill jag inte vara henne. Och verkligen inte på jobbet.

Alla artiklar i temat Proffs på föräldrar (6)

Vad tycker du om regeringens förslag om läsa, skriva, räkna-garantin?