Nattens stämning i bilder

Natten

Text: Sara Villius, bild: Mari Kanstad Johnsen

[Rabén & Sjögren]

3-5 år Berättelsen i bilderboken Natten är enkel och kort och fungerar även för de yngsta. Sara Villius text utgörs av frågor och svar till bilderna som skildrar händelser om natten: ”Vad gör räven? Räven smyger. Vart ska den gå? Hem till sina ungar.”

Läsaren möter en lysande måne, en hoande uggla, en dörrklocka att ringa på och en flicka som är uppe sent och bakar paj. Flickan somnar mot slutet som det ofta är i barnböcker. Uppfattningen hos barnboksförfattare att barnböcker läses innan sovdags kan vara lite tjatig i förskolesammanhang, men eftersom boken heter Natten är det svårt att invända.

Den enkla berättelsen till trots, lyckas de båda bokskaparna bygga upp en fin, både spännande och mysig stämning. Nattljuden där ute, mörkret och myset i rävlyan gör att vi som läser får en speciell nära och varm känsla. Kontrasten till mörkret blir stor när dörren öppnas och vi som läsare kommer in i ljus och bakstök. Mari Kanstad Johnsens illustrationer är fenomenala i allt, från utsidans glänsande uggleögon och framåt i berättelsens rörelse mellan inne och ute, mörker och ljus.

Texten är i princip en pratläsning av berättelsen i bilderna, fast nedskriven. Därför blir steget kort till att lämna över högläsningen till barnet som ännu inte läser bokstäver och ord. Högläsningen som social praktik och läsningen av bildberättelsen växer fram i samspelet mellan texten och bilderna. Bilderna för berättelsen framåt.

Barnet som läsare bekräftas även av sista meningarna i boken: ”Vad gör vi? Läser bok. Vad står det här då? Slut”. En riktigt bra bok att läsa med både små och större barn. Gärna tillsammans.

Vad är det bästa som hänt på jobbet under 2017?