Nytt men ändå gammalt

09 Aug 2016

Välkommen till ett nytt nummer av Förskolan! Tidningen kommer förstås som vanligt helt pinfärsk från tryckeriet i Katrineholm – men den hör i någon mening ändå till historien. Det är nämligen sista gången som den ser ut så här. Från och med nästa nummer kommer Förskolan att få en helt ny look.
Vi på redaktionen kan nästan inte bärga oss, vi längtar efter att få visa nya Förskolan för dig, kära läsare. Mycket kommer du att känna igen. Det blir aktuelltsidor med notiser, vi kommer att skriva om den senaste forskningen och vi fördjupar oss i ett tema i varje nummer. Där kommer du som vanligt att få läsa om förskolor som arbetar på ett bra sätt i vardagen, som ger dig verktyg och inspiration för din egen yrkesutveckling. Och du kommer fortfarande att få recensioner av fackböcker och barnkultur.

Men så blir det en del förändringar också, några nya vinjetter och avdelningar. Omslaget, färgerna och de grafiska elementen kommer att se annorlunda ut. Jag avslöjar inte mer nu, du får se själv om ungefär en månad när nummer sju landar på hallmattan eller i brevlådan.

Innan dess bjuder vi på ett fantastiskt bra nummer. Även om layouten är ”den gamla vanliga” är innehållet nytt och fräscht. Och superaktuellt. Temat är nyanlända. En del av er har arbetat med nyanlända länge. För andra är det en helt ny situation att ta hänsyn till i verksamheten. Oavsett är utmaningarna stora med tanke på hur läget ser ut i världen. Vårt tema fokuserar på hur du lyckas med alla dessa nya möten.

En annan sak som är ny är att förskoleklassen har fått ett eget avsnitt i läroplanen.

Det är verkligen på tiden! Förskoleklassen har länge ”hängt i luften” med ett otydligt uppdrag. Regeringen har fattat beslutet och ändringen gäller från och med 1 juli.

Det ska bli tydligare vilket syfte och centralt innehåll som undervisningen i förskoleklassen ska ha: språk och komm­­unikation, skapande och estetiska uttrycksform­er, matematiska resonemang, natur, teknik och samhälle samt lekar, fysiska aktiviteter och utevistelse.

Nu står det svart på vitt att förskoleklassen ska kombinera arbetssätt och pedagogik från både förskolan och skolan. Det ska dessutom bli tydligare vem som ansvarar för information vid övergångar. Det låter mycket bra, nästa steg blir att se till att det händer också.

Till sist: Apropå nyheter har vi startat ett nyhetsbrev från redaktionen – välkommen att anmäla dig till det utskicket. Du hittar det på vår webbplats forskolan.se eller genom att skriva in länken som är www.lararnasnyheter.se/forskolan/nyhetsbrev och allt du sedan behöver göra är att ange din mejladress. Enkelt, gratis och fullt av inspiration från oss på redaktionen – tro mig, du vill inte missa det!

Hur fungerar arbetet med modersmål hos er?