Om längtan och vänskap

Singers melodi

Vanna Rosenberg, Cecilia Heikkilä

[Bonnier Carlsen]

F-klass Singers Melodi är en fint skriven bok med ett djupt budskap om att ha en längtan. En inre längtan till sitt själsliga hem. I boken är det sjölejonet Singer som längtar till havet, där han är född och uppväxt, men som togs ifrån honom när han blev tagen till cirkusen. På cirkusen träffar han Manfred som han växer upp med och de blir goda vän­ner. Manfred är lejontämjarunge.

En morgon är Singers apelsinlåda, där han brukar sova, tom. Singer är borta! Manfred och de andra djuren förstår efter en stund att Singer gett sig av för att leta efter havet. Manfred hittar Singer och historien får ett vackert men lite sorgset slut.

I boken är det många liknelser och uttryck som kan vara svåra att förstå. Det blir många pauser under läsningen för att förklara och diskutera bokens innehåll. Språket är poetiskt skrivet med liknelser och bildliga omskrivningar. Det gör att man vaggas in i ett lugn, både jag och barnen drogs med av den varma och ombonade känslan boken gav.

Flera av barnen tyckte boken var superbra och följde historien med spänning – hur skulle det gå. Det krävs dock av lyssnaren att man kan förstå liknelser och det som står mellan raderna, till exempel blodröda kullarna, him­len med så rusigt rosa om kinderna. Ett vackert språk men som för en del blir svårt att förstå när man tolkar det bokstavligen. Så mitt råd är att läs den gärna tillsammans med barn som har lyssnat till många böcker och kanske börjat läsa själv.

Hur tänker ni kring giftfritt i verksamheten?