På villovägar med Vinga

Vinga på villovägar

Gun Jacobsson och Lotta Geffenblad

[Urax]

Barnbok 0-3 år Finns det tidlösa böcker? Det känns som en svår fråga att svara på, men det finns helt klart barnböcker som håller över flera generationer. Vinga på villovägar gavs ut första gången 1989 och har nu kommit som nyutgåva. Det är något som gör att barnen fängslas av den här boken som bygger på ett klassiskt tema kring att komma bort och hitta hem. Boken är sådär lagom spännande så att vi kittlas att läsa vidare men ändå känner oss trygga med att det kommer att gå bra.

Den lilla duvungen Vinga har flyttat till ett nytt hus med sin familj. Det vankas torsdagsplättar och Vinga får uppdraget att cykla till affären och handla blåbärssylt till plättarna. Men när hon ska cykla hem från affären finns det så många hus och alla tycks se likadana ut. Vinga finner på råd och bestämmer sig för att följa plättdoften.

Men det är fler familjer som äter plättar på torsdagar så när hon knackar på dörren till huset möts hon av fru Giraff med en rykande plättlagg. Hon försöker vidare hos Pingvinen, nyckelpigorna och fladdermössen. Till slut lyckas hon hitta rätt hus lagom tills plättarna är färdiga. Tillsammans med Pappa Duva går hon sedan ut och tittar på alla husen. Är de verkligen lika? Hur syns det vilka djur som bor i vilket hus? Barnen lockas att reflektera över likheter och skillnader mellan de olika husen.

Vad tycker du om regeringens förslag om läsa, skriva, räkna-garantin?