Läs senare

Redigera din film med mobilen

Du behöver inte vara ett tekniskt proffs för att redigera filmen som du har spelat in på telefon eller surfplatta. I dag finns så många stödjande programvaror att även barnen kan vara delaktiga, menar
Mikael Kowalski som är filmpedagog på Folkets bio.

14 Apr 2015

När du väl har kommit igång med att filma med mobiltelefon och surfplatta kanske steget till att vilja prova på att redigera ditt material inte är så långt. För filmen blev kanske rätt lång, skakig på vissa ställen och möjligen finns det sekvenser där man inte hör vad barn eller pedagoger säger. Och oberoende av i vilket sammanhang ni ska använda filmen, kan det vara roligt att anpassa den bättre för målgruppen.

– Generellt kan man säga att många nybörjarfilmer är för långa. Långa tagningar är tråkiga att titta på under lång tid, de tycker både vuxna och barn. Klipp hellre bort material och dela upp filmen i flera korta sekvenser, säger Mikael Kowalski, som i sitt arbete som filmpedagog på Folkets bio åker till skolor och förskolor i hela landet och inspirerar såväl pedagoger som barn i att använda film inom verksamheten.

Han säger att det numer finns så många kostnadsfria hjälpmedel i form av appar och liknande som är så tydliga och stödjande att även en nybörjare kan känna sig lugn.

– Det finns redigeringsprogram som även många förskolebarn kan klara, säger han.

Så sätt igång att utforska! Och gör det gärna tillsammans med barnen, tipsar Mikael Kowalski. Han tycker att filmer från verksamheten kan vara ett utmärkt verktyg för pedagogisk dokumentation.

– Man kan få syn på så mycket. Genom att betrakta sig själv lite utifrån kan det bli tydligare hur man till exempel bemöter barn utifrån ett genusperspektiv. Och för barnens del kan delaktighet i att bearbeta filmer av sig själva och sina kompisar vara ett bra sätt att ta sina upplevelser och lärprocesser ett steg längre.

För att veta vilken typ av programvara som passar bäst, bör du utgå från vilken utrustning du använder. Är det en Apple-produkt eller Android?

– Nu har man ju det man har på förskolan och ofta saknas pengar för att skaffa nytt. Därför gäller det att använda appar och program som passar den utrustning som finns, på så sätt får man ut mesta möjliga av det befintliga, säger Mikael Kowalski.

Om vi börjar med Apples produkter, Iphone och Ipad, så är deras fördel att Imovie redan är installerat. Programmet är anpassat till dem och om du har filmat med en Ipad så är skärmen tillräckligt stor för att även redigeringen ska kunna göras här.

Men i en smartphone kan det bli väl smått.

I Imovie kan man använda sina fingrar: det är bara att dra ner olika sekvenser till ett så kallat ”storyboard”, det vill säga en linje där du lägger upp filmrutor efter varandra.

– Det tilltalar ofta förskolebarn, de är ju vana vid att dra och släppa med fingrarna på skärmen från olika typer av spel, säger Mikael Kowalski.

Till Iphone och Ipad finns också många kostnadsfria redigeringsappar som man kan ladda ner och som är anpassade efter dem. Har man en Android-produkt är app-utbudet inte lika stort och bra, å andra sidan kan man då i stället använda sig av Youtubes egna redigeringsprogram som är lika enkelt och stödjande som Imovie, tycker Mikael Kowalski.

– Youtubes redigeringsprogram påminner om Imovie med dra-släppa-funktionen. Nackdelen är att du måste vara uppkopplad på nätet för att arbeta med det.

Och glöm inte att skaffa ett stängt konto, så att du inte riskerar att göra filmen offentlig. För när du tar steget att lägga upp en film på Youtube går du från att enbart ha den i din egen dator till att faktiskt knyta den till en offentlig webbsida och det kan ju vara katastrofalt med tanke på barnens integritet.

– Men du måste aktivt göra ett val för att göra filmen offentlig, så risken att ”råka” göra det är minimal, säger Mikael Kowalski.

Vill du sedan dela din film med exempelvis barnens föräldrar, kan du skapa lösenord och göra kontot öppet för enbart vissa utvalda.

Men hur ska du tänka då, i redigeringsprocessen? Mikael Kowalski brukar tipsa om att börja arbeta kronologiskt, eftersom det är ett berättande vi är vana vid. För just berättelse är ett ord han tycker ska finnas i bakhuvudet vid skapandet av film.

– Tänk början, mitten, slut. Vi är vana vid den rytmen, den tilltalar oss.

Mikael Kowalski tycker en bra tumregel är att titta igenom sitt material och försöka välja ut de scener, alltså händelser, som för handlingen framåt. Dessa ska vara med, resten kan gärna klippas bort. Prova åtminstone hur det blir om du helt känslokallt styckar i materialet utifrån detta perspektiv. Ofta blir vi positivt överraskade, menar Mikael Kowalski.

– Man kan också förstärka scenerna som driver handlingen framåt genom att lägga in stillbilder emellan, eller genom att lägga på musik. Och det kan vara bra att lägga på röst efteråt, så kallade ”prator” eller ”speakerröst”. Eller texta vad som sägs.

Det kan nämligen vara svårt att få ljudet tillräckligt bra om du försöker fånga dialog på plats när du filmar med mobilen.

– De som pratar måste i så fall i princip stå och titta rakt in i kameran.

Känns det ändå svårt att veta hur du ska göra din redigering, finns det appar som kan guida dig. Mikael Kowalski tipsar om Puppet Edu och Voice som ger dig en ram: programmet efterfrågar specifika scener för att hjälpa dig att bygga en bra berättelse.

– Du får instruktioner om att till exempel klistra in en filmsnutt som svarar på frågan ”vad har hänt”, och sedan fortsätter appen att guida dig till att bygga din film på detta sätt.

En annan viktig del när man tänker dramaturgiskt och ska bygga berättelser är karaktärerna. Och även om filmen är dokumentär och om det handlar om att pedagogiskt dokumentera något som man till exempel vill visa på ett föräldramöte, är det viktigt att bestämma vilka som är huvudkaraktärer. Mikael Kowalski menar att en film ofta blir bättre om man väljer att fokusera på ett fåtal barn och låter dem ta plats i stället för att tänka rättvisebaserat och procentuellt och försöka få med alla barn lika mycket.

– Då är det bättre att göra flera filmer och låta olika barn ta plats i olika, tycker han.

Ett vanligt nybörjarfel kan också vara att man fascineras så mycket av tekniken att berättelsen försvinner. Det ser ofta Emil Jansson, IKT-pedagogen i Örebro som intervjuades i förra delen av Förskolans mobil-filmskola.

– Ett typiskt misstag är att man lägger på så hög musik att tittaren inte hör vad barnen säger, eller att det blir alltför mycket specialeffekter i bilden som bara stör, säger han.

Och när det gäller musik är det också viktigt att vara medveten om upphovsrätten. Redigerar du din film på Youtube så finns det ungefär 40000 låtar som programmet har licens på att gratis få låta dig som användare nyttja.

– Men sitter du i Imovie kan du inte bara tanka ner en låt och använda dig av den. Då kan det vara bättre att använda sig av en app som hjälper dig att göra egen musik. Det är faktiskt inte alls svårt. Det finns till exempel en som heter Paint music där du målar musik utifrån olika teman som du kan välja. Det brukar barnen också gilla, säger Mikael Kowalski.

Mikael Kowalskis tips på appar:

För Ipad/Iphone:
Adobe Voice
Puppet Edu
Paint Music
Musikmattan
Pic Collage

För Android:
VideoShow: Video Editor
VidTrim

Bästa appen (men går inte att använda på alla Androidmobilor/plattor):
KineMaster Pro

På nätet:
Youtube: Video Editor

Windows:
Movie Edit Touch

Så redigerar du:

  • Utgå från vilken produkt du använder. Är det en Iphone/Ipad eller en Android-produkt? Välj passande redigeringsprogram utifrån det.
    Nu sitter du antagligen med en storyboard (linje med rutor) framför dig. Tänk då enligt det klassiska sagoberättandet: början-mitten-slut.
  • Vad kan du ta bort i ditt material? Välj de scener som för handlingen framåt.
  • Fokusera hellre på ett fåtal karaktärer än att filma alla barn på förskolan.
  • Om du vill lägga på musik, se till att du inte kränker upphovsrätten. Om du är osäker, gör egen musik genom till exempel appen Paint music.
  • Anpassa musikens ljud efter filmen så att det inte dränker övrigt tal.
  • Om ljudet är otydligt: texta vad som sägs. Eller lägg på ”prator” i efterhand.
  • Om du lägger upp din film på en offentlig sajt: se till att den är lösenordsskyddad.
  • När du är klar: spara ditt material på en hårddisk. Filmer tar mycket utrymme och din surfplatta eller telefon får snart fullt minne om du har kvar materialet där.

Källa: Mikael Kowalski och Emil Jansson

Rösta

Vad har du gett för nyhetslöfte?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin