Läs senare

Roliga och lärorika appar

22 Mar 2013

När det gäller appar har jag märkt att det är ganska lätt att hamna i ett appsamlande, där jag laddar ner hur många som helst. Det finns ett oerhört sug efter pedagogiska appar, och tips på vilka de kan vara. Det finns många bra appar och tyvärr mångdubbelt fler dåliga, men det viktigaste, tycker jag, är att se bortom själva appen och fokusera på den pedagogiska situationen. Lärplattan ska vara ditt pedagogiska verktyg, inte göra ditt jobb istället för dig. Tillsammans med bra verktyg – må det vara penslar, kottar, färg, knappar, kastanjer, byggklossar, lärplattor eller plastdjur – växer vi som pedagoger! Det gäller alltså att hitta appar som arbetar med oss i det vi och barnen vill åstadkomma. Här tipsar jag om några sådana.

Appen ABC – Magnetic Alphabet är helt enkelt digitaliserade magnetbokstäver, som har nästan obegränsade användningsområden i förskolan. De kan självklart aldrig ersätta känslan av att rota omkring efter just sin bokstav i en stor hög av andra, men appen kan komplettera de fysiska bokstäverna. Dessutom tar de, till skillnad från de vanliga magneterna, aldrig slut! En till synes väldigt enkel app, men den fungerar alldeles utmärkt för att experimentera med bokstäver och bokstavsljud även om barnen fortfarande tycker det är lite svårt att hålla pennan och forma bokstäver. I betalversionen finns både versaler och gemener, plus figurer av olika slag. Den finns i en begränsad gratisversion och en betalversion med fler typer av bokstäver och tecken.
Något som är värt att tänka på är att det till appen finns extra bilder i olika teman som man kan köpa, så var noga med att avaktivera den funktionen innan du lämnar något barn ensamt med lärplattan.

En riktig höjdarapp är BookCreator. Det finns många andra appar för att göra egna böcker, många är jättebra, men det är denna jag har fastnat mest för. Det beror främst på användarvänligheten, det är enkelt att lägga till och ändra bilder, filmer, ljud och text.

Vad jag saknar är möjligheten att fotografera och rita egna teckningar inne i appen, men man kanske inte kan få allt? Det är fortfarande fullt möjligt att rita egna teckningar i en annan app, eller att ta foton med den vanliga kameran och enkelt importera dem till BookCreator.

De färdiga böckerna går att exportera i standardformatet ePub, som går att visa på många olika typer av läsare, så det är enkelt att dela med sig av färdiga alster till föräldrar, kollegor och andra intresserade, även om de inte själva har en platta av samma typ, utan kanske en vanlig dator eller en smart mobil av något slag. Fungerar jättebra för det uppenbara – att skapa egna berättelser, men också en superapp för dokumentation och utvärdering tillsammans med barnen.

Svenska appen Skolstil, utvecklat av läraren Karin Ohlis har på kort tid blivit en klassiker, kanske främst i skriva-sig-till-läsning-sammanhang i skolan, men den har självklart en plats också i språklekar i förskolan. Skolstil har länge funnits som teckensnitt för datorer, men det ska inte förväxlas med Skolstil för Ipad, som är så mycket mer.

Det fina i kråksången är att appen fungerar som ett ljudande tangentbord, och så länge det finns internetuppkoppling läser appens talsyntes upp det barnet skrivit på tangentbordet, oavsett om ordet återfinns i en ordlista eller råka vara ett mer kreativt inslag i språkfloran. Perfekt för lekskrivning och för att upptäcka sambandet mellan tecken och bokstavsljud, alltså.
Tärningar är ju jätteroliga att leka med, men det är väl ganska sällan vi tar med en tärning i barngruppsvänlig storlek i ryggsäcken bara utifall att vi skulle behöva en. Då kan det vara bra med en lärplattetärning. En sökning på det engelska ordet för tärning (dice) ger i skrivande stund drygt 1500 resultat i appstore. Det finns, milt uttryckt, många tärningsappar att välja på. Erfarenheten visar dock att det är långt ifrån alla som är bra just för att använda med förskolebarn. En app som jag tycker fungerar bra är Dice. Här kan man enkelt välja upp till 6 tärningar, och till skillnad från många andra tärningsappar, slås inte tärningen om automatiskt så snart man petar på skärmen. Ni vet, så där som förskolebarn gör när de räknar tärningsprickarna. Använder ni bara en tärning är prickarna stora och tydliga, och det passar faktiskt ganska precis att lägga exempelvis en kotte eller en kastanj på varje, vilket ju kan vara ett stort plus när man arbetar med förskolematematik.

Om ni vill göra egna tärningar finns det också som app. MakeDice, har just uppdaterats med möjlighet att också lägga till egna foton, och inte bara tärningsprickar och text. Gör flera och hitta på ett eget spel?

Det finns en nackdel, och det är att tärningarna väldigt lätt rullar runt lite som de känner för det när funktionen för att slå tärningarna genom att skaka på Ipaden är påslagen. Är funktionen avslagen rullar istället tärningarna efter ett tryck på en ganska liten knapp, som kan vara lite svår att träffa. Här finns utvecklingspotential i en app som annars är kanonbra.

ABC – Magnetic Alphabet
(Dot Next)

 

 

Skolstil
Karin Ohlis
(Karin Ohlis Firma)
 

 

BookCreator
(Red Jumper Studio)

 

 

Dice
(Motor City Code Foundry)
 

 

MakeDice
(hnm)

Rösta

Vad har du gett för nyhetslöfte?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin