Läs senare

Rörelser som gör dig glad

GuidenDu vill känna dig piggare, mer samlad eller gladare. Detta gör du lättast genom att göra rörelser som lurar hjärnan att tro att du är pigg, samlad eller glad – och så blir du det! Hjärn­an är nämligen lättlurad.

av Annika Dzedina
15 Mar 2017
15 Mar 2017
Foto: Istockphoto

1 Segergesten

Öppna upp bröstet och sträck armarna i luften – som en fotbollsspelare som gjort mål. Denna rörelse kallas landau­reflex och kommer från våra primära rörelsemönster.

2 Slå dig på bröstet

Tänk en alfahanne, typ Tarzan. Slagen stimulerar en körtel som utsöndrar hormoner som hjälper till att spänna muskler och gör att du sträcker upp dig. Du upplever dig modigare, mer framfusig och stolt.

3 Korsövningar

En korsövning är att till exempel nudda vänster armbåge mot höger knä och tvärtom. Dessa övningar är bra för kommunikationen mellan de båda hjärnhalvorna, det får dem att enas och att komma igång. Extra bra om du är stressad eftersom kommunikationen då är sämre.

4 Plocka äpplen

Sträck upp en arm i taget så högt du kan och ”plocka äpplen” i luften. Denna övning öppnar upp bröstet och löser upp spänningar i viktiga muskelgrupper.

Foto: Istockphoto

5 Samla ihop

Stå rak, korsa benen och armarna framför dig, knyt händerna och för upp dem i brösthöjd. Den här rörelsen gör det lättare att samla ihop dig själv när du känner dig splittrad och har mycket att tänka på.

6 Svansa!

Vifta på svansen! En twist påminner om en svansviftande hund. Och när viftar hundar på svansen? Jo, när de är glada!

Källa: Susanne Wolmesjö, filosofie magister i pedagogik och lärare på Bosöns idrottsfolkhögskola i Stockholm.

Nyheter forts.

Rösta

Vad har du gett för nyhetslöfte?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin