Så skapar du en bra ljudmiljö

GuidenAtt arbeta i ett ständigt sorl eller utsättas för plötsligt höga ljud kan leda till ljudöverkänslighet. Tinnitusforsk­aren Christopher Cederroth ger här sina bästa tips för en bra ljudmiljö.

09 Okt 2017
Illustration: Shutterstock

1 Lär barnen om örat

Att visa en modell av ett öra för barnen kan vara en bra idé. Då kan du peka ut trumhinnan och visa vad som händer när man utsätts för starka ljud. Det bästa är om barnen också kan få leka med modellen.

2 Ljudnivåvakt

En ljudnivåvakt på väggen i form av ett öra som ändrar färg när ljudnivån blir för hög gör också skillnad och hjälper till att hålla den konstanta ljudnivån lägre. Den skyddar dock inte mot plötsliga ljud.

Att ständigt utsättas för buller och sorl kan skada hörseln och orsaka stress. Illustration: Istock

3 Möbler dämpar slammer

Att möblera med bord mot väggarna gör att ljudet inte studsar lika bra i rummet. Mattor på golven får bort det värsta bakgrundsslamret som uppstår när det är många personer i samma rum.

4 Stressa mindre

Kvinnor som utsätts för akut stress är mer känsliga för att utveckla ljudöverkänslighet, detta samband finns inte i samma utsträckning hos män.

5 Måla bort oväsen

Särskilda ljuddämpare på väggarna är bra, men det kan också fungera fint att täcka väggarna med mjuk målarduk. När barnen målar på duken blir ytan mer oregelbunden och det dämpar både bakgrundsljud och plötsligt oväsen.

6 Mindre grupper

Att dela in barnen i mindre grupper och organisera grupperna så att ljudnivån blir lägre kan göra ljuden lättare att hantera.

Hur tänker ni kring giftfritt i verksamheten?