Sällsynta djur att känna igen sig i

08 Aug 2017
Kanske en flaxfish, mångbensfågel eller rent av en dumpadam? Foto: Shutterstock

Djur som ingen sett – utom vi

Ulf Stark, Linda Bondestam

[Berghs]

3–6 år Djur som ingen sett – utom vi är en diktbok om fantasidjur. Frågan ”finns den på riktigt?” återkom, även om vi inledde läsningen med att diskutera att allt i boken var fantasier från författarens hjärna. Men kanske ändå? Det är lätt att tvivla när de presenteras en efter en: doranen, sssch, quinellan, skuggdjuret och andra lika sällsynta figurer.

Barnen i min förskolegrupp utmanades ofta av nyligen bortgångne Ulf Starks språk och reflekterade inte över den rimmade formen som de vanligtvis gör i mötet med verser och ramsor. I stället engagerade Linda Bondestams suggestiva bilder. De fångade såväl känslor och miljöer som sammanhang och ledde till förståelse av dikten. Barnen ställde frågor om texten för att förstå det som illustrerats. Några av texterna verkar tala mer till mig som vuxen än till yngre barn, men i andra möts olika läsare.

Jag läste ur Djur som ingen sett – utom vi för min förskolegrupp i urval vid olika tillfällen, efter att först ha läst högt för mig själv för att finna rytmen, men också för att tankar som framför allt illustrationerna väckte, behövde få sin tid. När barnen efter läsningen fortsatte att hitta på egna djur, rita och beskriva, uppfanns dumpadam, mångbensfågel, flaxfisk och triseradips. De var alla lite udda och helt unika, som djuren i boken och som de flesta av oss. Ulf Stark skriver om Sssch, ett djur vi tyckte oss känna igen:

Sssch

Sssh är blyg, så blyg som det går.

Den gömmer sig djupt i sin håla.

Där bor den i smyg

men en gång varje år

kan man höra den stampa och vråla.

Sssch och de andra är inga odjur, utan upplever och känner som vi, fast de är en aning mer fantastiska. Kanske kom känslan av att varelserna i boken ändå fanns av att vi kunde se oss själva i en del av dem?

Hur tänker ni kring giftfritt i verksamheten?