Ingår i temat
Fokus på de yngsta

Sinnlig trädgård för de yngsta

Barnen på Kottens förskola i Halmstad har kretslopp och kompost i ordförrådet innan de fyller tre. Lärandet sker i sinnenas trädgård.

10 Sep 2010

När Lotte Sandström berättar för andra förskollärare om sinnenas trädgård på Kottens förskola är den första reaktionen ofta ifrågasättande; ”Så kan man väl inte jobba med små barn?”

Många tror att om man släpper lös 1–3- åringar i en trädgård så lämnar de förstörelse och uppdragna växter efter sig.

– Det stämmer inte. Visst, ibland får vi barn som inte förstår men då får man vara tydlig. De får känna, lukta, smaka, ta ett blad, men inte rycka upp. Vi vill att allt ska vara tillgängligt, men de lär sig också skyldighet-erna, att man ska respektera djur och natur, precis som ska respektera sina kompisar.

Platsen är en vanlig villatomt från början. Ett tag var huset fritids men sedan startade Lotte Sandström och hennes kollegor förskolan som bara tar emot 1–3-åringar.

– Vi ville ha lärande miljöer, det är mycket mer inspirerande än bara gungor och cyklar.

De sökte och beviljades 15000 kronor från naturskolan i kommunen. En förälder hjälpte till att göra ritningen.

– Vi tänkte arkitektoniskt, det är en portal att gå igenom, och att skapa stimulans för alla sinnen: dofter, smaker, växter att känna på. Vi byggde en cirkel, en plats för samling och sagoteman. Vi tänkte på att locka till oss djur, till exempel med fjärilsbuskar. Vi byggde en vattentrappa, dit barnen hämtar vatten med kanna och häller ner.

Föräldrarna hjälpte till att bygga trädgården, under frivilliga arbetskvällar.

Verksamheten kräver förstående familjer – det går åt många klädombyten till barnen för det blir blött och smutsigt.

Tanken är att miljön ska vara utmanande för såväl ettåringar som treåringar. Gott om upplevelser finns – även för barn som kryper.

– Vi har satt upp speglar där man ser sig själv i ett annat sammanhang.

Som en röd tråd genom verksamheten går kretsloppstanken. Varje år handlar ett projekt om frö till frö, det vill säga att så, skörda, få nya frön som man sår igen nästa år, till exempel majs eller bönor.

Samma sak med djur i form av fjärilsuppfödning, maskkompost, och grodans väg från yngel till groda. Vattenbanan med länspump och slang är också ett slutet kretslopp.

Arbetet i trädgården dokumenteras i pärmar, som ofta tas fram. Barnen tittar på bilderna av när de har sått frön och skördat, reflekterar och förstår att det är just dessa frön de ska så igen.

Lotte Sandström tror att det är lite ovanligt att jobba med långa projekt för små barn, men tycker att just de behöver mycket tid för att hinna upptäcka och prova.

– Det är inte min trädgård som ska vara perfekt. När vi skulle göra en gång ställde vi ut spannar med sten och singel, och barnen började själva. Någon tog en skottkärra, någon annan hämtade en spade och bar en sten i taget, berättar hon.

Stenspannarna stod kvar hela hösten tills det blev riktigt kallt. En flicka var där ofta och räknade stenarna och kände på dem, flyttade dem fram och tillbaka mellan spannarna. Allt som görs i trädgården får ta tid.

– Sedan finns de lite kortare – återkommande – projekten, som frö till frö och ägg till fjäril. Det är viktigt att det är holistiskt, att barnen möter samma saker igen som förra året. Fast då blir det på ett annat sätt eftersom de är äldre. Vi tar vara på de äldre barnens kunskaper.

Självklart vill inte alla barn vara lika delaktiga i trädgården. Vissa som precis lärt sig cykla vill bara hålla på med det. Alla måste inte vara med och plantera, men det brukar komma så småningom.

Som en del av sin tjänst håller Lotte Sandström föreläsningar och undervisar på lärarutbildningen.

– Ofta säger pedagoger jag möter: ja, men tänk om man drar igång och så vill barnen inte vara med? Men det vill de. Om jag tar fram en spade har jag direkt fyra barn runt mig. Vi pratar, det händer så mycket med språkutvecklingen. Det blir inte tjat och gnat. Vi har inte mycket nej.

Alla artiklar i temat Fokus på de yngsta (28)

Vad är det bästa som hänt på jobbet under 2017?