Sommaren på Trakeborg

Nyckeln till Hinsides

Albin och Karin Alvtegen, Alexander Jansson

[Brombergs förlag]

F-klass Nyckeln till Hinsides är första boken i en trilogi av Karin och Albin Alvtegen. Av omslaget och titeln förstår man att det kommer bli spännande. Där ser man en pojke med en nyckel som hänger i ett snöre runt halsen. Nyckeln är gammal och snirkligt utförd. Bakom pojken ser man ett hus med torn och drakhuvuden som utsmyckning på toppen.

Jag börjar läsa och några barn blir fångade direkt. Historien utspelar sig i nutid och handlar om en pojke som tillsammans med sin mamma och tvillingsyster ska bo i huset Trakeborg över sommaren. De får bo där mot att mamman, som är konservator, ska renovera det gamla huset.

Det visar sig att den som bott där och också byggt huset är försvunnen. De får veta av ägarens syster att de inte ska gå upp på övervåningen då golvet är murket och det finns risk att det inte håller. Som läsare förstår man att detta betyder att något inte är som det ska. Vad är det för ett hus de ska bo i? Det finns inte el heller. Dieselgenerator driver kyl och spis, och det finns gaslyktor.

Detta är upptakten på ett äventyr som utspelar sig i en annan värld, Hinsides, med underjordiska gångar och grottor, där en grön eld studsar mellan gångarna och där det bor varelser med klor och tjock päls.

Några barn fångades direkt av historien, medan andra tappade intresset. Det kan nog bero på att det är så mycket konstigt som händer. De pratar ett annat språk, det är hål i golvet som leder till en grotta. Men rummet ligger på andra våningen. Jag tycker att det var svårt att hänga med och få ihop alla bitar. Eftersom allt är fantasi är det svårt att göra sig egna bilder till texten. Språket är detaljrikt.

Jag summerar med att rekommendera denna bok för barn som kan göra sig egna bilder och föreställa sig den lästa texten. Man behöver ha erfarenhet av att lyssna (eller av att ha läst själv) på högläsning och kunna sätta ihop delar till en helhet.

Funderar du på att byta jobb?