Spännande men behaglig vardag

Barnbok 3-5 årDags för en saga! Lilla lammet kan inte sova. Hon tänker på godnattsagan om vargen som Bääärtil berättade på kvällen.

17 Mar 2017

Kan inte sova mämmä!

Stefan Casta, Mia Maria Güettler

[Opal]

När de andra fåren sover måste Lilla lammet göra alla de saker som barn måste göra när de inte kan sova: dricka, kissa och så vidare. Under sina nattliga äventyr stöter hon på flera djur som är vakna nattetid. Eftersom hon inte är van vid att vara uppe på natten vet hon inte vilka djuren är och tror förskräckt att alla är en varg och springer tillbaka till flocken. Lammet och vargen, en uppbyggnad med ledtrådar där det går att gissa sig till vad som kommer att hända, upprepning och enkla bilder, allt ingår i en klassisk saga.

Illustrationerna har en tydlig kontrast mellan ljust och mörkt, det ljusa är den trygga fårflocken och det mörka är det okända som lurar utanför. Det här är en bok som fungerar för en hel barngrupp, både de yngre och de äldre. För de yngre barnen är spänningen med vargen, eller bara det faktum att det är natt, tillräcklig.

Även de tydliga bilderna med klara färger tilltalar de yngsta läsarna. De äldre barnen har möj­lighet att utmanas i att se detaljer i bilderna som avslöjar vad som komma skall, till exempel en rävsvans som sticker upp ur ett buskage. De kan också upptäcka ordleken med namnen som har med får att göra, som Ullrika och Bääärtil. Som det står på baksidestext­en är den här boken lagom spännande.

Jag skulle vilja lägga till behaglig. Inte någon bok som provocerar eller väcker storslagna tankar, inte heller sätter spår eller blir särskilt ihågkommen, men trevlig, vänlig och mild. Och som klassiska sagor alltid gör, så går den hem hos barnen, dock med en viss besvikelse för spänningssökarna: vargen dyker aldrig upp.

Vad tycker du om regeringens förslag om läsa, skriva, räkna-garantin?