Spänning på sjukhus

13 Okt 2016

Jag älskar att läsa böcker för barn! När man får ta del av deras funderingar, erfarenheter och reflektioner kan jag bli helt lyrisk. Med den här boken blev det många sådana stunder. Jag läste boken första veckan i vår nya barngrupp. 17 nyfikna och förväntansfulla sexåringar hade bland tre böcker röstat fram att jag skulle läsa Sjukhustjuven. Jag hann inte läsa många rader förrän vi fick något att diskutera. Vad är bedövningsplåster? Och när behöver man det? Eleverna berättade om sina erfarenheter av sjukhus och skador. Några barn hade också varit med om att deras pedagog på förskolan fått cancer och berättade om det.

Rex har fått utslag på kroppen och är därför på sjukhuset för att ta reda på vad det är. Hans syster Rut är också med. När Rut ska hämta Nintendospelet de glömt i väntrummet är det borta. Lite senare är ett annat barns glass i frysen borta. När sedan ytterligare ett barn blir av med sin kanin förstår Rut att det måste finnas en tjuv på sjukhuset. Men vem? Och hur ska de fånga tjuven? Rut och Rex gör en fälla och tillsammans med de andra barnen gömmer de sig bakom soffan i väntrummet för att se vem tjuven är. Eleverna gissar vilt vem som kan vara tjuven. De tar hjälp av både bilder och text för att gissa. Kan det vara pingvinen som finns på bokens baksida? Eller kanske Doris, sjuksköterskan som alltid verkar dyka upp när något försvunnit? Boken ger en bra start för boksamtal. Vi gissade vad som skulle hända, kopplade text till egna erfarenheter och redde ut ord.

Boken har ett lätt språk och beskriver ur barns perspektiv hur man kan se på omvärlden. Det är många roliga bilder som man kan stanna upp och prata kring. Boken är på 36 sidor men det tog några dagar att läsa ut den eftersom vi hade så mycket att prata om.

Eleverna tyckte att boken var spännande och rolig. Det blev en riktigt mysig stund med en känsla av gemenskap.

Så läs Sjukhustjuven och gå in i barnens värld med hopp om många nya tankar hos både elever och pedagog.

Rex och Rut Sjukhustjuven

Eva Salqvist, David Henson

[Idus förlag]

F-klass

Vad har du gett för nyhetslöfte?