Läs senare

Stort förskoletest av nya spel

Fem förskolor runtom i Sverige har i år testat sällskapsspel för tidningen Förskolan. De har vaskat fram ett riktigt bottennapp och flera toppenspel bland årets nyheter.

01 Dec 2010

Frida Lundmark på Gomorronsol förskola i Skellefteå har testat ett annorlunda och högljutt spel, Mad Mouse. Där jagar barnen en batteridriven mus över golvet, musen far åt alla håll så ibland är det musen som jagar barnen i stället.

– Åh, barnen hade så roligt, säger Frida Lundmark, normalt sett är ju sällskapsspel en lugn aktivitet men jag ser inget fel i att låta barnen leva ut och ha kul en stund. Fast en förutsättning är att man kan vara i ett eget rum, annars stör man eftersom det blir mycket skratt, skrik och bus.

Johanna Åkerlind Kermoury på Pumpans förskola i Solna tycker att det är bra att barnen spelar mycket spel. Särskilt barnen i femårsgruppen.

– Det ger social kompetens, lär barnen att samarbeta och kunna vinna och förlora på ett bra sätt. Det är bra kunskaper att ha med sig till skolan, tycker Johanna Åkerlind Kermoury.

Pumpan är en resursförskola som även har barn med funktionshinder, för dessa barn var en del av spelen för yngre barn väldigt bra. De känner att de är med och spelar spel även om de kanske inte kan följa med när spelet har lite mer avancerade regler. Dessutom tränar de sin finmotorik.

– De enklare spelen är bra för då är alla barnen med på samma villkor, det är också ett bra sätt att få ihop alla barnen i gruppen, säger Ulrica Lövgren på Pumpans förskola.

På Marbäcks byförskola har Linda Helin förundrats över varför spelen har engelska namn.

– Barnen kom inte ihåg vad spelet hette så vi bytte snabbt namn från Sneaky Pirates till Kluriga pirater, säger Linda Helin och tycker att det är märkligt att sätta svåra engelska namn på spel som riktar sig till barn som inte har språket ännu.

Kerstin Swärd på Ekens förskola i Överum berättar att de i somras möblerade om och gjorde ett särskilt litet spelhörn till barnen, med bord och uppmärkta hyllor där varje spel har sin plats.

– Vi spelar spel dagligen, det ingår i barnens fria lek, säger Kerstin Swärd och berättar att de byter ut spelen med jämna mellanrum.

Att spela sällskapsspel i förskolan ger många pedagogiska fördelar, man tränar turtagning, övar på matematiska begrepp, tränar finmotorik och lär sig färg och form. Men vissa spel passar bättre i förskolan än andra och här är resultatet från årets stora test.

Testresultatet

Mad Mouse

(Alga)
Från 4 år
2–4 spelare
Pris 229:-
Betyg 3

En stor batteridriven mus i hård plast far runt över golvet och barnen ska fånga musen genom att trä en ihålig katt-tass över musens svans. Då får man ta ostbiten som musen har i munnen och spelaren som först får ihop rätt antal ostbitar vinner spelet.

Barnen har jättekul och det blir mycket skratt och bus. Spelet kräver ett eget rum eller en lekhall, annars stör man övriga barn. Inte ett spel som stimulerar till att hålla ner ljudvolymen. Normalt är ett sällskapsspel en stillsam aktivitet. Detta spel är precis tvärtom. Men det är okej om man har ett separat rum och plats för det. Musen far runt åt alla håll och ibland får man påminna barnen om att det är de som ska jaga musen och inte tvärtom. Barnen måste klara av att ta hänsyn till varandra, är det någon som bufflar sig fram och puttar undan medspelarna blir det lätt kaos och konflikter.

Kuckeliku

(Kärnan)
Från 3 år
2–4 spelare
Pris 139:-
Betyg 3

Memoryspel med fina tuppar i trä. Barnen slår med färgtärning och får ta upp tupp i den färg tärningen visar. Om man vet var den ligger. Flest tuppar på slutet av spelet vinner.

Enkla regler, spelet blir lite långrandigt när man ska matcha tupparna med färgerna på tärningen. Tupparna i en viss färg kan också ta slut på bordet och då letar barnen förgäves, vilket skapar frustration. En enklare variant är att man lägger tupparna uppåt så barnen bara plockar, i den versionen tappar inte barnen koncentrationen lika snabbt.

Se vad jag kan!

(Kärnan)
Från 4 år
2–4 spelare
Pris 279:-
Betyg 5

Kunskapsspel för barn, man går runt en spelplan med sin lilla groda och svarar på frågor. Först i mål vinner spelet.

Ett mycket roligt och väldigt pedagogiskt spel. Man använder två tärningar och barnen får välja den som visar högst. Svarar man rätt på sin fråga får man gå ytterligare två steg framåt annars går turen vidare. Det finns hur många frågekort som helst och det är enkla, roliga frågor av alla de slag. Barnen får fundera och lär sig nya saker varje gång spelet spelas. Toppenspel!

Buller å Bång

(Alga)
Från 5 år
2–6 spelare
Pris 249:-
Betyg 3

En dosa spelar upp olika slags ljud. På bordet ligger brickor i plast som har upphöjda symboler undertill. Barnen ska känna sig fram och leta upp rätt symbol till varje ljud, lyckas man får man en svart markör och spelaren som först får tre markörer vinner.

I början av spelet måste man gå igenom ljuden och lära sig vilket ljud som hör till vilken symbol. Tålamodskrävande, det är svårt för vissa barn att låta bli att tjuvkika. En pedagog måste vara med så inte någon fuskar. Är man många som spelar tar det lång tid, det gör att en del barn tröttnar. Reglerna är enkla men kräver en genomgång innan man introducerar spelet. Det finns olika sätt att spela på, bilderna kan läggas så att man ser dem och då gäller det i stället att vara snabb. Då försvinner problemet med fusk och barnen kan spela denna variant själva. Spelet var jättekul de första gångerna, men efter ett tag tröttnar barnen då det inte händer så mycket.

Junior Colorino

(Kärnan)
Från 2 år
1 spelare
Pris 269:-
Betyg 3

En bricka i kartong med bilder och plastknappar med samma bilder, plastknapparna ska matchas färgmässigt med bilderna på brickan. Som ett pussel.

Synd att det bara finns en bricka, små barn sitter ju gärna tillsammans och leker. När de spelar tillsammans och hjälps åt på samma bricka uppstår lätt konflikt när de inte är överens. Men spelet passar barn som ska introduceras för sällskapsspel och barn som av en eller annan anledning inte kan vara med och spela andra spel.

Monopol Crazy Cash

(Hasbro)
Från 5 år
2–4 spelare
Pris 349:-
Betyg 4

Klassiska Monopol omgjort för barn. Man går runt en spelplan, köper gator och bygger hotell. Spelaren med mest pengar på slutet vinner.

Roligt men tidskrävande spel. Mycket smådelar, spelpjäser, pengar, uttagsautomat, hotell och annat som lätt kan försvinna om man inte är försiktig. Reglerna är förenklade men måste gås igenom innan man introducerar spelet för barnen. En pedagog måste också vara med som bankir. Namnen i spelet är roliga, barnen kan köpa pannkakspalatset eller robotgången till exempel. Allting kostar en, två eller fem, vilket gör det lätt för barnen att förstå de matematiska begreppen och de klarar av att räkna själva. Bra också att de lär sig att man får mindre pengar kvar när man handlar gator och annat.

Trevligt spel som passar bra en sen eftermiddag med endast ett fåtal barn kvar i förskolan.

Leksaksspelet Toy Story 3

(Kärnan)
Från 5 år
2–4 spelare
Pris 279:-
Betyg 5

Spelplan som föreställer en förskola, där leksaker ligger utspridda. Två olika tärningar där den ena visar om man får gå framåt eller bakåt. Spelarna städar leksaker och ska sedan ta sig i mål, först i mål vinner spelet.

Mycket populärt spel bland barnen som känner igen figurerna. Det är roligt att plocka upp leksakerna från spelplanen och barnen tävlar om att först plocka de mest populära figurerna. Reglerna är lätta och barnen kan vara med från början när man öppnar paketet första gången. Barnen tränar turtagning, som i de flesta spel. I övrigt är spelet inte så pedagogiskt men väldigt roligt och barnen kan snabbt spela själva.

Sneaky Pirates

(Alga)
Från 3 år
2–4 spelare
Pris 199:-
Betyg 4

Barnen använder en snurra i stället för en tärning, snurran visar antal steg man får gå längs spelplanen och där ska man samla guldmynt i sina skattkistor. Spelaren med flest guldmynt på slutet vinner.

Roligt att spelplanen byggs ihop som ett pussel innan man börjar spela. Spännande med pirater, skattkistor och guldmynt. Förpackningen är lite svår för barnen att öppna. Reglerna är lätta och barnen kan snabbt spela själva. Spelet tar precis lagom lång tid att spela. Kul att barnen får räkna mycket, hur många steg de ska gå och framför allt hur många guldmynt de har. Skattkistorna är lite tunna, osäkert hur länge de kommer hålla, det hade varit bättre om de var gjorda i plast. Ibland ska man dela med sig av guldmynten och det är en bra övning. Det är inte så lätt för alla barn att ge bort sina guldmynt.

Silly Socks

(Alga)
Från 3 år
2–4 spelare
Pris 199:-
Betyg 3

Spelarna ska leta upp sockor i par ur en tvättmaskin genom att känna på dem och leta efter likadana mönster. Par samlas i den egna tvättkorgen och spelaren med tre par i tvättkorgen först vinner spelet.

Fint spel i hård kartong som lockar barnen med glittriga bilder. Roliga mönster på sockorna och underkläderna framkallar skratt när barnen får tag i dem. Det är dock lite svårt att känna på bilderna inne i maskinen, flera av barnen lockas att titta på sockorna, vilket innebär fusk och övriga spelare blir ledsna eller arga. Kul spel men barnen tröttnar efter ett par spelomgångar.

Pop Goes Froggio

(Hasbro)
Från 3 år
2–4 spelare
Pris 349:-
Betyg 0

Spelet består av en stor groda, en snurra med bilder på figurer samt stora kort med samma figurer som läggs ut med bildsidan nedåt på golvet. Barnen snurrar fram en figur under grodan och ska sedan snabbt leta upp motsvarande bild bland korten på golvet. Efter det ska grodan skjutas i väg med en pumpanordning. Fångar man grodan får man behålla kortet. Spelaren med flest kort på slutet vinner spelet.

Det här spelet passar inte alls i en förskola. Barnen är ivriga och förväntansfulla när spelet ska provas i lekhallen. Men den glada stämningen försvinner snabbt när barnen krockar och slår ihop sina huvuden flera gånger i jakten på de stora korten på golvet. Grodan är svår att skjuta i väg och tar bara ett litet lågt skutt. Återigen blir det krockar och osämja bland barnen. Besvikna och ledsna barn går från lekhallen och spelet efterfrågas inte igen.

 

Magilabyrinten

(Bergsala Enigma)
Från 6 år
2–4 spelare
Pris 349:-
Betyg 5

Spelplanen är en labyrint, men väggarna sitter undertill och syns inte. Spelpjäsen hålls på plats av en magnetisk kula, kommer man inte ihåg var väggarna sitter ramlar kulan av och man får börja om från början. Når man sitt mål får man en magisk symbol, spelaren som först samlat ihop fem symboler vinner spelet.

Ett fantastiskt roligt, spännande, klurigt och utmanande spel. Barnen tycker det är kul när kulorna ramlar av och gillar att de hela tiden måste ta sig till olika hörn av spelplanen. Spelpjäsen känns rolig att dra när den hålls fast av den magnetiska kulan. Barnen måste tänka strategiskt och blir väldigt engagerade i spelet. Man kan plocka bort eller lägga till väggar undertill för att göra spelet enklare eller svårare. Ett mycket bra spel om man behöver öva upp sin koncentrationsförmåga. Större barn med spelvana kan spela själva efter ett par omgångar.

Bamses Dunder-fia

(Kärnan)
Från 4 år
2–4 spelare
Pris 229:-
Betyg 4

Bamses egen variant av Fia med knuff. Spelarna går runt spelplanen och in i mitten med alla sina spelpjäser. Den som först lyckas med det vinner spelet.

Rolig variant med vargrutor där man måste gå bakåt. Tärningen har inte siffror utan färger i stället vilket underlättar för barnen. Vissa rutor har en luftballong och då får man flyga med hjälp av ett extra tärningskast. Det kan vara lite jobbigt att bli utknuffad, men det är ju nyttigt att lära sig hantera det på ett bra sätt. Kul spel som barnen gärna spelar.

Trivoli

(Tactic)
Från 5 år
2–6 spelare
Pris 269:-
Betyg 5

Spelet är uppbyggt som en karusell i tre delar med djurhuvuden högst upp, kroppen i mitten och fötterna längst ned. Spelarna får kort med djur på och ska försöka snurra fram sitt djur på karusellen. Lyckas man ropar man ”Trivoli” och får en marker. Den som först samlat tre marker vinner spelet.

Ett mycket roligt och utmanande spel. Inför första spelomgången måste pedagogen sätta ihop karusellen. Reglerna är enkla och det finns flera varianter i olika svårighetsgrader. Efter ett par gånger tillsammans med en pedagog kan barnen spela själva.

Spelet stimulerar logiskt tänkande, det gäller att klura ut vilken del man ska snurra på och när. Alla har roligt och skrattar mycket men ljudnivån blir aldrig för hög. Barnen vill spela spelet ofta och det är lika trevligt och utmanande varje gång.

Junior Pictolino

(Kärnan)
Från 2 år
1–4 spelare
Pris 269:-
Betyg 4

Spelarna har varsin bricka med bilder. Dessa bilder finns även på plastknappar, vilka ska läggas på rätt ställe på brickorna. Den som först fyller sin bricka vinner spelet.

Ett mycket bra nybörjarspel. Rejäla delar som tål hårda tag. Spelet kan spelas på olika svårighetsnivåer. De minsta barnen tycker att den lättaste varianten är svår och utmanande. Det går också bra att spela spelet ensam och lägga det som pussel. Spelet är perfekt som introduktion inför andra sällskapsspel. Barnen vill spela spelet ofta och de äldre barnen är också gärna med.

SverigeMemo

(Tactic)
Från 4 år
2 spelare
Pris 169:-
Betyg 3

Bildmemory med bilder på platser, byggnader och attraktioner i Sverige. Spelarna samlar par och den med flest par vinner spelet.

Fina, detaljrika bilder som nog egentligen passar vuxna spelare bättre. Barnen känner inte igen bilderna men med hjälp av en bra folder som finns med i spelet diskuterar vi platserna och visar på kartan, vilket uppskattas. För att underlätta för barnen kan man plocka bort bilder som liknar varandra från spelet, det gör det lättare för barnen att hålla koncentrationen uppe. Korten i spelet är kraftiga, hållbara och materialet känns lyxigt. Om barnen själva får välja tar de ett Memory med mer inbjudande bilder. Men korten och foldern är toppen att använda vid ett temaarbete.

Hungry Animals

(Alga)
Från 3 år
2–4 spelare
Pris 199:-
Betyg 4

Spelet är en djurskötare i hård kartong som står i sin bil, bilen kan köras fram och tillbaka. Barnen har varsin bricka med djur som behöver mat. Maten plockas från djurskötarens bil eller från bordet där mat man inte behöver läggs. Spelaren som först fyller sin bricka vinner spelet.

Ett spel som tilltalar barnen med den roliga bilen och lite glittriga bilder. Enkla regler och stabila delar i tjock kartong. Passar perfekt för barn i treårsåldern, äldre och mer spelvana barn tröttnar snabbt. Spelet är intressant även när det inte är ens egen tur, eftersom man kan få ta mat om man koncentrerar sig och är snabb. Underligt med ett namn på engelska, barnen döper snabbt om spelet till Djurskötarspelet.

Safari School

(Leksam)
Från 4 år
2–4 spelare
Pris 249:-
Betyg 4

Spelet består av en spelplan med poängskala, runt spelplanen ligger egenskapskort. Barnen drar djurkort och ska sedan vara snabbast med att placera spelpjäser på egenskapskorten. Ju fler rätt desto fler poäng, den med flest poäng efter fyra omgångar vinner.

Fint spel med glada färger och trevliga bilder. Genomgång krävs innan man introducerar spelet för barnen. På egenskapskorten finns tydliga bilder på olika egenskaper: har päls, har vingar och har näbb till exempel. Ett par egenskaper är inte lika tydliga. Antalet ben visar en siffra, till exempel 6 samtidigt som sex olika sorters ben visas. Det är svårt för barnen att ta till sig även när vi förklarar betydelsen av varje bricka. Bilden med en lurvig hästsvans kunde också betyda fiskstjärt, vilket var förvirrande för barnen. Lite tydligare brickor på dessa två egenskaper hade varit bra. I övrigt är det ett toppenspel som tilltalar barnen. De diskuterar djur av olika slag och lär sig nya saker. Det stimulerar fantasin, barnen får fundera, finns djuret i Sverige? Har det svans? Barnen klarar efter några omgångar av att spela själva.

Fotnot

Förskolorna som testat är:

Pumpans förskola, Solna, Marbäcks förskola, Marbäck, Ekens förskola, Överum, Gomorronsol förskola, Skellefteå, Sunnanå förskola, Skellefteå.

Rösta

Vilket arbetsvillkor är viktigast för dig?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin