Tapet med barnens favoriter

Så gjorde viPå Bullerbyns förskola i Lyckeby råder Pokémonfeber. Förskolläraren Mona Karlsson berättar.

av Elisabeth R Brising
16 Mar 2017

Så gjorde vi!

Vill du tipsa andra om en smart pedagogisk lösning? Skicka din högupplösta bild till forskolan@lararforbundet.se med en kort beskrivning. Alla publicerade bidrag belönas med en present. Stort tack!

Lyssnade in

Projektet började med att barnen berättade att deras syskon och föräldrar spelade Pokémon Go hemma. Barnens samtal på förskolan handlade mycket om vad figurerna heter och hur de ser ut. Förskolan arbetar med temat: ”Alla våra språk” där barnen får pröva många olika uttrycksmedel.

Ritade en egen tapet

Pedagogerna utmanade barnen genom att fråga om de kunde rita några Pokémonfigurer att sätta upp på väggen? Ritandet med tuschpennor tog fart och efter några veckor fanns massor med fantastiska figurer som klistrades upp på väggen med häftmassa till en slags tapet. De vuxna hade trott att det kanske skulle bli en liten tavla men ritandet eskalerade och det blev en hel vägg. Samtidigt lärde barnen de vuxna vad figurerna i spel­världen heter och pedagogerna ”läste på” genom att kolla på Pokémonfilm.

Lera – skapande i 3D

När väggen var full erbjöd pedagogerna barnen lera att skapa med. De pokémons som barnen hade sett på skärmar och samlarkort var tvådimensionella. Därför blev det en kul utmaning att skapa figurerna i tredimensionell form. När leran hade torkat målades figurerna i sina rätta färger.

Djur på engelska

Samtalen i ateljén om vad figurerna heter gjorde att gruppen naturligt kom in på engelska ord. Det blev också tydligt för barnen att en del av lerfigurerna påminner om verkliga djur, som till exempel Magikarp – en karpfisk, Arbok – en kobra­orm och Caterpie – en larv. Djurord som fish, snake, mouse och horse blev plötsligt en självklar del av temat – enkelt och lekfullt. Barn och vuxna kollade också filmer på Youtube på verkliga djur som de tyckte att figurerna härstammade från.

Vernissage för alla

Till sist blev det en Pokémonutställning på förskolan så kompisar och familjer fick komma och titta på skapelserna. Arbetslaget tycker efteråt att de hittade ett lyckat arbetssätt.

Hur tänker ni kring giftfritt i verksamheten?