Våga tackla kollegans drickande

SupportenLukt av gammal fylla och snabba humörsvängningar. Pernilla såg signalerna hos kollegan på förskolan, men ville inte förstå. I stället mörkade hon problematiken. I dag ångrar hon sitt agerande.

15 Maj 2017
Våga tackla kollegans drickande
Illustration: Istock

Pernilla hade arbetat tillsammans med Anna i många år på en förskola i Helsingborg. De tyckte mycket om varandra och umgicks även privat.

– Den första tiden förstod jag inte att hon hade problem. Visst, jag tyckte ibland att hon luktade. Men jag reagerade inte på det, säger Pernilla.

Men allt eftersom tiden gick blev tecknen tydligare. Pernilla började täcka upp för favoritkollegan. Hon tog emot barnen och föräldrarna i kapprummet så att de inte skulle känna att Anna luktade. Pernilla erbjöd sig att köra minibussen till utflykten, eftersom hon inte visste om Anna var tillräckligt nykter. När en kollega påtalade problemet gick Pernilla i försvar.

– I efterhand förstår jag att jag var medberoende, men det såg jag inte då. Anna var en fantastisk kollega som var jätteduktigt på sitt jobb. Det tyckte alla. När vi sågs på fritiden drack vi aldrig – eftersom jag inte dricker alkohol.

Men problemen accelererade och Pernilla blev mer uppmärksam. Anna kunde sjukskriva sig en måndag, för att sedan vara tillbaka som vanligt på tisdag. Vissa dagar var hennes stubin otroligt kort och hon kunde snäsa till mot både barn och personal. Pernilla ville inte gå till chefen, men började försiktigt påpeka att Anna ”kanske borde ta en halstablett på morgonen”.

– Jag var rädd för att konfrontera henne eftersom hon inte tyckte att hon hade problem.

Vändningen kom när Anna blev tagen av polisen och hamnade i en fyllecell. Hon fick självinsikt och bad Pernilla om stöd. Anna började behandling och var sjukskriven under sex månader. Förskolechefen stöttade henne.

– Behandlingen gick jättebra. Hon jobbar kvar på samma förskola och är nu inne på sitt sjunde år som nykter alkoholist, säger Pernilla.

Själv ångrar Pernilla sitt agerande. Hon menar att hon borde ha tagit steget och pratat med Anna tidigare. I dag säger hon direkt till om en kollega luktar.

– Jag tänkte att så länge Anna skötte sitt jobb var det ingen fara. Men egentligen är det aldrig okej att personal luktar gammalt vin bland barn. Händer det något kan det vara förödande, säger hon.

I Sverige har cirka 20 procent av den vuxna befolkningen riskabel alkoholkonsumtion, det visar regeringens missbruksutredning från 2011. Cirka 250000 personer som finns i arbetslivet är beroende. Hur hanterar man då detta på bästa sätt inom arbetsplatsen?

Enligt Cyrene Martinsson Waern, arbetsmiljöexpert på Lärarförbundet, är det här framförallt är ett arbetsmiljöproblem. Om det känns jobbigt att ta snacket med kollegan, och inte vill gå till chefen, så kan man prata med skyddsombudet på förskolan. Skyddsombudets roll är att värna om de anställ­das arbetsmiljö.

– Om du pratar med skyddsombudet kan den personen sedan ta frågan vidare till chefen. Ibland kan det kännas enklare än att prata med en kollega som du har en nära relation till, säger Cyrene Waern.

Enligt arbetsmiljölagen har arbetsgivaren en skyldighet att hjälpa till med rehabilitering. Det är alltså förskolechefen som är ytterst ansvarig för problemet.

– Det här handlar om säkerheten för barnen, men även om arbetssituationen för personen som har problem. Om chefen inte har tillräckligt med kunskaper kring hur sådana här problem hanteras så är det viktigt att hen får stöd från arbetsgivaren, säger Cyrene Martinsson Waern.

I dag har över 60 procent av alla arbetsplatser en policy och handlingsplan för alkoholmissbruk. Det berättar Ingela Eriksson, informationsansvarig och konsult på Alna, som ägs av de centrala organisationerna på arbetsmarknaden och arbetar med skadligt bruk i arbetslivet. Hon menar att det som kollega eller chef är viktigt att inte se mellan fingrarna eller vänta på att få bevis för att medarbetaren har problem.

– Gå i stället på första oron i magen. Det är aldrig fel att reagera och tala om vad man ser. Det första samtalet ska inte vara konfrontativt. Du kan snarare fråga allmänt hur personen mår, och om det är något du kan hjälpa till med – ett orossamtal.

Hon menar att det är vanligt att personer med missbruksproblem blånekar. Men i sådana fall har du i alla fall tagit första steget och adresserat frågan. Det gör att det blir lättare att ta nästa steg. Alna hjälper både arbetsgivare och anställda med både rådgivning, utredning och behandling.

– Vi har ett brett utbud av behandlingar. Många med alkoholproblem behöver även annan hjälp, exempelvis för psykisk ohälsa, säger Ingela Eriksson.

Fotnot: Pernilla och Anna heter i verkligheten något annat.

Så kan du hjälpa kollegan med alkoholproblem:

• Misstänker du att en kollega/medarbetare är i riskzonen? Ta ett enskilt samtal och uttryck din oro så tidigt som möjligt.
  • Om du som kollega inte vill ta snacket – ta frågan vidare till huvudskyddsombud eller förskolechef.
  • Tänk på att beteenden som misskötsel och ströfrånvaro kan ha andra orsaker.
  • Tänk på att en människa som till exempel dricker för mycket kanske inte ser själva drickandet, utan orsaken till det, som huvudproblemet.
  • Om personen börjar med behandling – räkna med att det blir återfall.

Hur jobbar ni med musik?

Loading ... Loading ...