Vänskap satt på prov

06 Nov 2017
Bra som bästa vän? Foto: Shutterstock

Vad gör du om jag får en vän?

Mats Wänblad, Per Gustavsson

[Lilla Piratförlaget]

3-5 år Haren och Igelkotten är bästa vänner. En dag frågar Igelkotten: ”Vad gör du om jag får en vän?”. Haren blir sur och efter att ha genomgått ett brett spektrum av känslor, som upptar större delen av boken, inser Haren att det är själviskt och ber Igelkotten att presentera sin nya vän. Vännen visar sig vara en träbit. När Haren inser detta välkomnar Haren genast den nya vännen i deras gemenskap.

När jag läser den här boken för barnen i förskolan, så märker jag att jag roas mer av den än vad de gör. Det är nästan så att jag undrar vem den verkligen skrevs för, vuxna eller barn? Och vad gör det att boken är full av vuxenblinkningar så länge barnen lyssnar, är roade och intresserade?

Författaren och illustratören måste haft mycket roligt medan de skrev den. Jag undrar om Mats Wänblad gav Per Gustavsson fria händer eller om han hade tankar om hur Gustavssons illustrationer skulle understryka hans text? Som vuxen förstår jag det bakomliggande, att Haren förstår att Igelkottens nya vän inte är riktig, och det gör att Haren kan acceptera den nya vännen.

Men i barnens värld är det inget konstigt att ha en träbit som vän, så de uppfattar inte att Haren förstår att träbiten inte är riktig. Det är också roligt att som vuxen fundera på om Igelkotten vet det eller om Igelkotten är tokig.

Gustavssons bilder ger boken dess humoristiska ton, känslorna som Haren känner går inte att misstolka och de är hysteriskt roliga och intensiva. Läs boken tillsammans med barnen och reflektera djupare kring bilderna: hur känner sig haren? Kan en ha flera vänner? Vad är svartsjuka? Det finns mycket att fördjupa sig i och gå vidare kring i både bilder och text.

Vad har du gett för nyhetslöfte?