Världsmästare tar hand om förskolans kompost

Hallå därHeidi Andersson, flerfaldig världsmästare i armbrytning och känd som armbryterskan från Ensamheten, tar hem allt organiskt avfall från sonens förskola och komposterar det.

11 Sep 2017
Armbryterskan från Ensamheten, Heidi Andersson. Foto: Malin Sydne

Varför gör du det?
– Jag har blivit helt såld på det här med kretslopp. Armbrytning och hållbarhet är det jag brinner för. Här i Storuman där vi bor ser kommunen inte organiskt avfall som en resurs. I stället betalar man dyrt för att transportera det 25 mil till Umeå. Det tycker jag är tragiskt.

Hur mycket matrester släpar du hem från förskolan varje vecka?
– Ungefär 30 liter. Jag har tre stora kompostbehållare utanför lägenheten, men under vintern lägger jag avfallet i organiska sopsäckar som jag förvarar i garaget. När det blir vår gräver jag ner allt på vår skogsfastighet utanför Ensamheten där jag och min son Dante odlar. Framförallt morötter, det är Dantes favorit. Och självklart får barnen och personalen på förskolan få smaka.

Kan inte förskolan kompostera själva?
– I höst, när de börjar förskoleklass och flyttar till andra lokaler med den möjligheteb, ska de få en kompostbehållare av mig så att de kan sköta det på egen hand. Barnen är intresserade av hur avfallet kan bli jord och då får de se det själva.

Du och din man, Björn Ferry, har ett privat hållbarhetsprojekt, vad har ni för mål?
– Att bli planetskötare i världsklass. Det mest konkreta målet är att bli helt fossilfria till 2025.

Spara

Hur fungerar arbetet med modersmål hos er?