Läs senare

18 spel i tufft test

Att lära sig vinna och förlora hör till livets hårda skola. På tre förskolor runt om i Sverige har barn övat mycket på detta den senaste månaden när de har testat årets nya spel.

14 dec 2015

Foto: Malin Walldorf

På avdelningen Mumindalen på Sunnanå förskola i Skellefteå har man spelat i lekhallen.– Vi testade Bamses gympaspel, berättar Theres Normark. Barn och pedagoger har turats om att göra gymna­stikövningar. Och det har skrattats massor.

– Ja, men tänk dig själv hur kul det ser ut när vuxna ska åla runt på golvet, skrattar Theres Normark. Barnen har betydligt mer energi än pedagogerna och orkar hålla på hur länge som helst utan att vilja ha en paus. Det var barnen själva som kom på att man kunde ta med spelet ut i lekhallen, sätta på musik och göra rörelserna tillsammans allihop på en gång.

I Skellefteå har barnen också ritat och gissat och det gick inte så bra. Det beror på hur långt barnen kommit utvecklingsmäss­igt i sitt ritande.

– Det var svårt för en del av barnen både att rita och att gissa, berättar Theres Normark. När ett barn ritade en tårta gissade de andra barnen på ett berg och hen som ritade tårtan blev ledsen för att kompisarna inte såg och ville inte vara med alls efter det. Men efter lite övning på egen hand stärktes självförtroendet.

I Solna på Pumpans förskola, avdelning Röd har man testat extra många spel i år, barnen har sett fram emot det och kommer också ihåg att det var äldre barn som testade spel förra året. De kände sig stolta och pirriga när det nu var deras tur.

– Bajsspelet och Barn Alias var favorit­erna, berättar Johanna Åkerlind-Kermoury. Det är ju så roligt och spännande med bajs. Så barnen har spelat, hållit för näsan och fnissat när de har spelat spelet om och om igen.

I Glimåkra på Trollbäckens förskola har Therese Bejvel spelat tillsammans med barnen. Hon tycker att spelen alltid borde ha reglerna skrivna inuti kartongen så de inte försvinner. Det är så tråkigt när regler försvinner och ingen kommer ihåg hur det var man spelade. Och så anser hon att speltillverkarna borde tänka ett varv till när de sätter namn på spelen.

– Halli Cups. Vad är det för ett namn? Jag tycker att det ska vara ett namn som är lätt att uttala och som kanske har med spelet att göra. Det blir tydligare för barn. Vi döpte helt enkelt om Halli Cups till Färgspelet.

Ett annat konstigt namn hade spelet Ubongo som barnen i Glimåkra fastnade mest för. Pussel skulle läggas på rätt sätt på tid, med hjälp av ett timglas.

– Barnen har fått tänka till ordentligt, säger Therese Bejvel och berättar att barnen valt bort I-pad-tid för att få spela Ubongo. De har suttit djupt koncentrerade långa stunder och löst problemen med pusselbitarna.

Det är intressant det där med vilka spel barnen tycker bäst om. En del barn tycker att ett spel var tråkigt och när man frågar varför så beror det på att barnet i fråga förlorade i just det spelet. Men flera spel i årets test har lockat till samarbete mellan barnen och då har det där med att vinna inte varit så viktigt.

– Just med Ubongo har barnen snarare sett det som en uppgift de ska lösa. Ensamma eller tillsammans. När uppgiften är klar vill de genast ta en ny spelbricka och lägga ett nytt pussel. När någon inte kan hjälper de andra till och visar. De har samarbetat och inte brytt sig så mycket om vem som vinner.

Fördelar med att spela sällskapsspel:

  • Tränar turtagning
  • Övar matematiska begrepp
  • Tränar finmotorik
  • Lär barnen färg och form
  • Emotionell utveckling
  • Lär barnen ta hänsyn
  • Social träning
  • Koncentration
  • Perceptionsförmåga

Pippi Yatzy
(Rabén & Sjögren)
Från 4 år
2–6 spelare
Pris: 93:-
Betyg 5

Spelet är som ett klassiskt yatzy men på tärningarna finns i stället Pippi och hennes vänner. Den med flest poäng i slutet vinner.

Tärningarna är fina och barnen känner igen Pippi och alla hennes vänner. Spelet är roligt och klurigt då barnen måste välja vilka tärningar de ska spara och vilka de ska kasta en gång till. En vuxen måste vara med och räkna poäng som samlas genom att få ett par, två par, 3 lika och så vidare. Spelet måste förvaras utom räckhåll för barnen, för om tärningarna försvinner går de inte att ersätta. Ett plus för spelet är att det även är roligt för personalen. Det är alltid en fördel om spelen är roliga för alla.

Det nappar med Mamma Mu
(ALGA)
Från 4 år
2–4 spelare
Pris: 219:-
Betyg 4

Mamma Mu sitter och fiskar i spelkartongen och barnen turas om att försöka hitta pussel­bitar till sitt pussel. Den som först blir klar vinner.

Spelet börjar med att alla lägger sina pussel tillsammans, så de ser vilket som är vems. Sedan tas alla bitar loss och läggs i lådan som fungerar som sjö. När man fiskar kan man få en kråka, då ska man kraxa som en kråka och gå runt bland sina kompisar och se om någon av dem har en pusselbit man behöver. Får man upp en Mamma Mu ska man råma som en kossa och får ta upp en extra pusselbit ur sjön och ge den till en kompis. Spelet är roligt, barnen tycker det är skojigt med pussel, det är också kul att härma djur. Det är härligt att se barnen samarbeta, de hjälper varandra att leta bitar. Ett mycket trevligt förskolespel.

Lägg Ägg
(Tactic)
Från 5 år
2 eller flera spelare
Pris: 269:-
Betyg 2

Med hjälp av en höna i ett snöre runt midjan ska barnen lyfta magnetiska ägg från en stekpanna på golvet, äggen flyttas till det egna boet och den med flest ägg vinner. För att göra det lite knepigare har man en stor näbb i ansiktet som gör det svårt att se. Tanken är rolig och det är bra att man är uppe och rör sig. Men spelet fungerar inte så bra i förskolan. Barnen tappade äggen hela tiden och tröttnade snabbt.

Förutom att det var svårt för barnen var det pilligt att få ihop de trasiga äggen med sin äggula. Stekpannan av papper går snabbt sönder. Det känns vettigare att köra klassiska pinnen och flaskan när man vill träna motorik.

Toc Toc Woodman
(Lautapelit)
Från 5 år
2–7 spelare
Pris: 179:-
Betyg 2

En hög stubbe i plast byggs upp, får bark på sidorna och spelarna ska turas om att hugga av bark utan att riva hela trädet. Den med flest barkbitar eller poäng vinner.

Spelet är väldigt plastigt och därför skramligt. Barnen har svårt att hugga försiktigt så hela stubben ramlar ofta ihop. Poängräkningen är svår att greppa för barnen, man får ett poäng för en barkbit men minus 5 för en stam/stubbe-bit. Alltså blir resultatet negativa tal. Barnen har svårt att förstå hur minus 2 kan vara bättre än minus 5. En vuxen måste vara med hela tiden för att bygga träd, räkna poäng, berätta om resultat och förklara de negativa talen. Spelet lockar barnen och de vill gärna spela trots att det är svårt med poängräkningen.

Lilla Laban letar spöken
(ALGA)
Från 3 år
2–6 spelare
Pris: 219:-
Betyg 5

Detta spel består av en rund spelplan med tårtbitar i olika färger och en massa små spöket Laban-figurer med olika färger på baksidan. Det fina med spelet är att man kan spela på sex olika vis och det är bra hållbara delar i spelet.

Ett sätt att spela är Spökkurragömma, då har man den ena färgen i lådan och gömmer den andra färgen någonstans i rummet. Barnen letar tillsammans efter respektive färg. Ett annat sätt är att sitta med Labanspökena runt bordet, dra ett spöke, titta på färgen på baksidan och sedan hämta en sak i rummet i samma färg. Här turas barnen om att hämta en sak.

Man kan också lägga mönster och leta efter en specifik färg när Labanfigurerna är utspridda på bordet. Ett mycket pedagog­iskt och varierande spel som också är anpassningsbart för olika åldrar.

Barn Alias
(Tactic)
Från 5 år
4 eller flera spelare
Pris: 279:-
Betyg 5

Spelet går ut på att barnen beskriver bilder för varandra utan att säga ordet på bilden. Sedan ska lagkamraterna gissa och förstå vad bilden visar.

Succéspel i förskolan. Barnen tycker det är lika roligt att beskriva som att gissa och vill spela spelet om och om igen. I början var det lite knepigt att inte visa sina kompisar bilderna och det tog också några omgångar innan de lärde sig att inte säga själva ordet. Enda egentliga nackdelen är att det bara passar de äldsta barnen, man måste ha kommit en bit i sin språkutveckling för att kunna spela. Men då är det mycket utvecklande och roligt för både barn och vuxna.

Pippi Långstrump Gullpengarna
(Tactic)
Från 4 år
2–6 spelare
Pris: 399:-
Betyg 3

Pippis gullpengar har blivit stulna! Målet med spelet är att ta sig runt spelplanen och samla gullpengar och kort med bokstäver på. Den som först kan skriva Pippi med sina kort vinner spelet. Lite krångliga regler, många moment och mycket att hålla reda på. Det blir enklare om man spelar med ett fåtal barn. Ju fler barn desto rörigare blir det. En vuxen måste vara med och spela med barnen för att hjälpa till. Eventuellt kan de äldsta barnen spela själva efter ett flertal omgångar. Spelet kräver koncentration och tar ganska lång tid att spela.

Rita & Gissa Junior
(Tactic)
Från 5 år
3–6 spelare
Pris: 249:-
Betyg 2

På tid ska man rita av ett bildkort och kamraterna ska gissa. Gissar man rätt får man gå framåt längs spelplanen och den som kommer först i mål vinner spelet.

Reglerna är enkla och lätta. Det här är ett roligt spel för lite äldre barn och vuxna, men det funkar inte så bra i förskolan. Det blir prestationskrav och det låser sig för de barn som inte har så stort självförtroende. Någon blev ledsen när de andra inte såg vad hen ritade. Det kräver att man matchar barn som är lika utvecklade i sitt ritande. Det går att spela i lag, men då blir det ännu svårare att se vad kompisarna försöker rita för tavlan hamnar upp och ned för en del. Det blir en tävling om vem som ritar bäst. Passar bättre för lite äldre barn.

Kvartettspel
(Kärnan)
Från 4 år
2–4 spelare
Pris: 49:-
Betyg 2

Kortlek med bilder i 8 olika kategorier. Barnen turas om att fråga varandra efter bilder de behöver för att bilda en kvartett. Den med flest kvartetter vinner spelet.

Reglerna är enkla. Men hela kortleken ska delas ut i början av spelet och det är mycket svårt för barnen att hålla alla korten i sin lilla hand. Det är också svårt att se kategorimärk­ena, de gömmer sig under de andra korten. Barnen tycker bilderna är fina men blir lite förvirrade och tror att speltillverkaren har gjort fel när bilderna ibland är så olika i samma kategori. Det är svårt för dem att hålla koll på alla sina kort. Det kan ta lite tid innan barnen spelat klart eftersom de inte riktigt fixar att komma ihåg vem som hade vad och frågar samma motspelare flera gånger om samma kort. Varken barnen eller personalen tyckte att spelet var särskilt roligt.

Bamses Ubongo
(Kärnan)
Från 5 år
2–4 spelare
Pris: 329:-
Betyg 5

Spelet går ut på att täcka en spelplan med hjälp av oregelbundna pusselbitar. Spelet kan spelas i två olika svårighetsgrader på, varsin sida av spelplanen. Varje deltagare ska ha 7 spelkort samt 9 olika pusselbitar. Det gäller att så snabbt som möjligt lägga ut sina pusselbitar på rätt sätt och på kortast tid. Ett annorlunda och klurigt spel där barnen verkligen får tänka till. De är intress­erade och vill spela ofta. Det är avsett från 5 år och uppåt men vi spelar med 3-åringar som vill vara med, på den lätta sidan går det alldeles utmärkt. Barnen sitter länge (10–15 minuter) och håller koncentrationen. Pedagogiskt för barnen att se mönster och träna det matematiska tänkandet. En bra samarbetsuppgift som skapar en härlig kommunikation mellan barnen.

Halli Cups
(Lautapelit)
Från 6 år
2–4 spelare
Pris: 199:-
Betyg 4

Det gäller att så snabbt som möjligt ställa upp plasthinkarna i rätt ordningsföljd enligt bilden på kortet. När man är färdig plingar man på klockan. Är alla färghinkar rätt placerade vinner man kortet. Den som har flest kort på slutet vinner spelet.

Reglerna är lätta att förstå och barnen kan spela själva. Speltiden styr man själv, man spelar så länge man vill helt enkelt. Ett roligt spel som blev populärt hos barnen, förmodligen på grund av den roliga plingklockan. Även de yngsta kan vara med och spela, man behöver inte kunna färgerna eftersom man kan titta på bilden och kopiera. Ibland upplevde vi att klockan blev stressande för vissa barn, så vi spelade utan klockan ibland. Mycket bra för färginlärningen!

Tralalalaspelet
(ALGA)
Från 4 år
2–4 spelare
Pris: 219:-
Betyg 3

Ett spel där alla spelar tillsammans. Den som hittar ett djur tar sig till en scen och då sjunger alla en barnvisa tillsammans. Ingen vinner. Eller alla vinner.

En spelplan med två stigar tar Olle och Ellen till hagen för att hämta djur och till scenen för att sjunga. Barnen plockar äppelmarker som har ett djur på baksidan, de ska härma djuret och övriga barn gissar. I nästa omgång går man till hagen för att hämta djuret och i steget efter går man vidare till scenen för att sjunga. Det är lite förvirrande för barnen att ingen vinner.
Fast de tycker att det är roligt att sjunga tillsammans och det är en trevlig övning i social samvaro.

Pippi Memo
(Rabén & Sjögren)
Från 3 år
2 eller flera spelare
Pris: 118:-
Betyg 3

Ett klassiskt memoryspel med Pippi och hennes vänner. Den som samlar flest par vinner spelet.

Bilderna är fina och detaljerade så de bjuder in till samtal eftersom barnen känner igen figurerna och detaljerna. Kvaliteten på bilderna är inte så bra, korten bryts ut från ett stort ark när man spelar första gången. Det innebär att de lätt blir lite fransiga i kanterna och håller inte lika bra som de hade gjort om de hade varit tillverkade av stadigare kartong. Bra att man kan anpassa till yngre barn, genom att välja bort kort och bara ha ett fåtal att spela med. Äldre barn kan spela med alla kort, men det tar stor plats när man har alla bilder med i spelet.

Vampyrjakten
(WOW)
Från 5 år
2–6 spelare
Pris: 249:-
Betyg 3

Barnen går runt i ett slott och jagas av vampyrer och Dracula. Lyckas man ta sig genom slottet, hämta en nyckel och ta sig ut genom en grön port vinner man.

Det är krångliga regler och mycket att hålla reda på. Diskussioner uppstår huruvida det är ok att bitas. Flera barn tycker det är lite otäckt och läskigt med vampyrer och vill inte vara med och spela.

När man flyttat sin egen spelpjäs ska man flytta greve Dracula mot sina mot­spelare och försöka förvandla dem till vampyrer. Enda sättet att vinna om alla är vampyrer är om man var sist med att förvandla en medspelare till vampyr. Ett lite för strategiskt moment för förskolebarn. En vuxen måste vara med för att hjälpa till att hålla reda på de olika stegen.

Komockarspelet
(ALGA)
Från 4 år
2–4 spelare
Pris: 289:-
Betyg 4

En kossa står mitt på spelplanen, barnen turas om att flytta runt en bonde och kossan äter och bajsar. Den som samlar mest eller störst bajs i sin skottkärra vinner.

Detta spel ger tillfälle att leka och busa till det med bajs. Mycket uppskattat. Bajset är små lerklumpar som barnen placerar ut innan spelet börjar och samlar ihop under spelet. De kluriga kommer på att det lönar sig att plocka de största klumparna för om man på slutet har lika många lerklumpar som någon annan, får man baka ihop dem till en och den med störst bajs-klump vinner. Ett mycket roligt spel, det enda och ganska stora minuset är skottkärrorna. De är i kartong och måste byggas ihop/rivas efter varje spelomgång för att få plats i kartongen. Redan efter några omgångar börjar de visa slitage. Skottkärrorna borde varit av plast och fått plats i kartongen.

Pelle Svanslös Vänner
(Tactic)
Från 3 år
2–6 spelare
Pris: 249:-
Betyg 3

Barnen slår med en tärning och samlar ihop Pelle Svanslös och hans vänner till sin bricka. Hamnar man på en cirkel, kvadrat eller triangel, ska spelaren ta rätt spelkort till sin spelplan. Hamnar man på en stjärna, väljer man fritt ett kort på spelplanen. Den som först fyller sin bricka vinner spelet.

Enkla regler som barnen snabbt lär sig. Synd att den stora spelplanen har samma färg och mönster som baksidan på spel­brickorna. Det hade varit lättare att urskilja spelkorten om de haft en avvikande färg. Mycket bra begreppsinlärning av formerna. Plus i kanten för den rejäla tärningen och den korta speltiden.

Bamses Gympaspel
(Kärnan)
Från 4 år
2 eller flera spelare
Pris: 179:-
Betyg 5

I gympaspelet ska man samla på kort genom att göra olika gymparörelser med Bamse och hans vänner. Man slår med tärningen som har samma färg som korten och väljer rätt kort, när man utfört gymparörelsen får man behålla kortet. Den med alla fem färger eller flest gympakort på slutet vinner spelet.

Ett fantastiskt spel, kartongen är fin och i bra kvalitet. Tydligt och tilltalande i design. Enkla och lätta regler, det är bara att köra igång tillsammans med barnen. Spelet är enkelt, barnen klarar snabbt av det själva. Yngre barn kan också spela men kan kanske behöva vuxenstöd. Många barn ville vara med så de spelade i lag och det går alldeles utmärkt. Det är härligt att röra på sig, det blir många skratt. Både barnen och vuxna tycker att spelet utmanar alla. Kul spelidé att spela både med knoppen och kroppen.

Inne & Ute Lekar
(Nicotext)
Från 3 år
1 till flera spelare
Pris: 199:-
Betyg 1

En tjock fin låda med massor av lekar på kort, innelekar är märkta med regnmoln och utelekar är märkta med en sol.

En jättebra och rolig idé med lekar så här. Men de flesta lekarna i lådan är anpassade för lite äldre barn. Det står från 3 år på kartongen men vi hittade inte så många lekar som passade för barnen i förskolan. På fritids hade lådan fått betydligt högre betyg.

Fråga

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin