Läs senare

6 knep för att våga sjunga ut

GuidenSång utvecklar språket, lyssnandet och känslorna. Men känner du dig osäker på att sjunga, ger vi dig här sex tips för att utveckla sångglädjen.

av Annika Dzedina
25 feb 2019
25 feb 2019
Florence Foster Jenkins (1868 – 1944), var en amerikansk soci­etetsdam och tillika sångerska. Hon har blivit känd för sin totala avsaknad av musikalitet och sångförmåga, men detta hindrade henne inte från att spela in skivor som hon själv bekostade.

1 Sänk ribban

Det är inte avgörande om du sjunger som Malena Ernman eller inte (för det kan bara hon), det viktigaste är att du vågar och bjuder på din sångröst.

2 Håll rätt tonläge

Barn har ljusa röster och måste sjunga i rätt höjd, annars kan deras stämband ta skada. Om det känns alltför obekvämt för dig – låt barnen sjunga de högsta tonerna.

3 Använd skivor

Om du inte vågar eller anser dig kunna sjunga, använd inspelad musik på en cd-spelare till exempel (Spotify får inte användas i skolor) och sjung med. Eller använd Youtube.

4 Klappa rytmer

Musik är inte bara sång. Ställ er upp, rör på er, klappa rytmer och gå i takt. Använd rytm­instrument och andra saker man kan hålla takten med, som skedar.

Sjung ut!
Foto: Shutterstock

5 Utnyttja allas kunskaper

Kanske kan någon av er minnas två ackord på gitarr eller synth ni lärde er för 20 år sedan? Ta vad ni har tillgång till och gör en inventering bland personalen; kanske upptäcker ni att ackorden sitter kvar i fingrarna?

6 Ta hjälp av barnens favoriter

Använd barnens favoritsånger. Sjung dem starkt, svagt, snabbt, långsamt, piggt, trött och variera hur mycket som helst. Ha kul!

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin