A som i armsvett, B som i bröst

27 Mar 2018
ABC om kroppens funktioner. Foto: Istock

Bokrecension

Kroppens ABC

Lina Boozon Ekberg, Eva Emmelin, Linda Madsen, Alaya Vindelman

[Olika förlag]

3-5 år A för armsvett, B för bröst, C för Cerebral Pares och så D för döden, K för kärlek och M för mens. Denna bok består av förklaringar av kroppens olika funktioner och känslor uppdelat på ett klassiskt bokstavsvis. Författarna har blandat större och mindre ämnen, veten­skapliga och kulturella, de flesta av dem sådant som barn funderar över men ofta inte får ordentliga svar av vuxna på.

Jag har hört folk säga ”men ska en verkligen prata med barn om mens redan när de är fyra år?” och jag anser att det är precis det du ska. Barnen kommer att få höra om mens och andra saker som kan vara känsliga att prata om ändå och då är risken större att det blir stigmatiserat. Som ett barn sa när jag läste denna bok ”en gång var det blod i mammas säng”.

Det är tacksamt att skriva en ABC-bok för att uppnå ett annat syfte, som i detta fall att informera barn om det där som föräldrar kan ha svårt att prata om. Bokstäver är ett stort intresse för barn i 4–6-årsåldern. Illustrationerna är ett viktigt komplement till texten då de är detaljerade och normkreativa.

På uppslaget för bröst finns många olika slags former på bröst, även mansbröst och barnbröst. Vid texten om snippa och snopp är det inte förenklade bilder (som du oftast ser i andra barnböcker) utan de är tecknade på ett sätt som visar hur de verkligen ser ut. Bokförlaget Olikas slogan är ”Ut med stereotyper – in med möjligheter!” och för de som inte riktigt vet hur de ska arbeta med normer så är deras böcker det perfekta verktyget.

Till många av deras böcker finns också en gratis peda­gogisk bokhandledning med frågor som utmanar stereotyper utan att förstärka dem. Även för förskollärare som redan är experter på normkreativitet så klart!

Vad tycker du om förändringarna i läroplanen?