Läs senare

Alla dessa mystiska hål

Så gjorde viDe finns överallt, bara man tittar närmare. På Skogsgläntans förskola i Lidköping har barnen letat efter och pratat om olika hål och deras funktioner.

av Emilie Stendahl
20 feb 2018
20 feb 2018

Hålet i skogen

En dag under en utflykt till skogen upptäckte barnen från Skogsgläntans förskola i Lidköping ett stort hål i marken. Vem hade gjort det och varför? Ett monster, elefant eller grävmaskin? Förslagen var många. De experimenterade för att se hur många barn som fick plats i hålet. Räknade. Sedan fanns ingen återvändo…

– Vi som pedagoger har tack vare barnens nyfikenhet fått upp ögonen för vilken otrolig stor betydelse just hål har i vår vardag, säger förskolläraren Johanna Kindberg.

Hål som tema

Barnen upptäckte plötsligt allt fler hål. De fanns ju överallt! Barnen fick fota hål inne och ute med paddorna och sedan prata om vad de sett. Hur ser hål ut – kan de se olika ut? Varför finns de? Varför är till exempel örat som ett hål?

Hål som teknik

En annan fråga som fascinerat barnen är vart hålen tar vägen. Hålet i handfatet, till exempel. Eller toaletten. Hålen blir en ingång till samtal om så mycket, som funktioner i vardagen och teknik. Barnen har också fått skapa egna hål i sand och trolldeg.

Fråga

Hur återhämtar du dig under julledigheten?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin