Alla vill räkna till tre

Tre

Per Nilsson, Lisen Adbåge

[Alfabeta]

3-5 år Redan utsidan på Per Nilssons och Lisen Adbåges bilderbok Tre provocerar och manar till diskussion – ett barnansikte med tre ögon. Alla reagerar. Boken påstår allt möjligt tokigt om barnet Jonatan. Som att han har tre munnar och tre fötter eller att han bara kan tre ord – för att på nästa sida utropa att ”nej, nu sa jag fel”.

Att boken både i text och bild skojar med oss läsare gör läsningen glad och engagerande. Texten är i huvudsak kort och rak. De små utvikningarna om vad pojken använder sina olika sinnen till hoppar vi snart över. Det är inte det viktiga för barnen i gruppen. Bilderna samspelar fint med texten och gör att barnen kan ta över läsningen efter några gånger. Emellanåt lägger barnen ut texten så att jag knappt får en syl i vädret. Det blir mer att fördela ordet.

Berättelsen passar bäst att läsa med en mindre grupp, eftersom alla vill delta. Vi räknar Jonatans fötter, armar, husdjur … och barnen fortsätter att räkna på sig själva. Antalsförståelsen knyts lekfullt till den egna kroppen. Vi diskuterar hur många rumpor Jonatan egentligen har på bilden med sex skinkor. Vi kommer fram till att det går ett par skinkor på varje rumpa och att kalsongerna nog är jättekonstiga. Matematiken utgår från oss själva och ger svar i ett meningsfullt sammanhang som ligger barnen mycket nära.

Varken på kroppen på oss läsare eller på Jonatan fanns det något som var tre. Men Jonatan själv var tre år. Barns ålder är inte lika påtaglig att räkna som antalet fötter, men likväl ett antal som diskuteras ofta. Ett barn i gruppen utbrister: ”Vi kan göra en bok som heter fyra om en flicka som har fyra armar – för jag är ju fyra år!”

Sällan har jag varit med om en gladare läsupplevelse.

Är du nöjd med er gård?