Älskad och tålig födelsedagsbok

22 mar 2013

Röd och glad och alldeles underbar! Lilla födelsedagsboken är en pekbok som passar väldigt bra till förskolans allra yngsta barn. Jag tror inte den skulle räknas som ”finkultur”. Bilderna känns inte så konstnärliga, utan snarare lite tryckta med serietidningskänsla. Men det gör inget, för det här är en bok som barnen älskar och när barnen älskar en bok så gör jag också det. Vi har läst den om och om igen och barnen bläddrar flitigt i den själva. Den är liten i formatet, med kraftiga kartongblad, så den tål ganska tuffa tag. Tårta! Ljus! Kompisar! Saft! och Ballonger! är några av sakerna vi får möta i text och bild. Barnen tittar, pekar, säger enstaka ord och låtsassmakar på det vi ser på bilderna. Det enda jag skulle kunna önska var annorlunda är sidan med godis. Det känns verkligen som om den här boken riktar sig till ettåringar och många av dem har varken sett eller smakat på godis.
Det märks dock att barnen har erfarenhet från kalastemat och de blir engagerade. På allra sista sidan ställs frågan: Vem vill ha kalas? Istället för en illustration finns där en spegel. Barnen är fascinerade av den och alla vill titta.

Lilla födelsedagsboken
Kenneth Andersson
Alfabeta

Vilken inskolningsmetod använder ni i er förskola?